AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Independența

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Independența

O formă de eleganță nemaiîntâlnită, în domeniul administrației publice locale, la nivelul județului Călărași, se regăsește în comportamentul noului primar al comunei Independența, județul Călărași, Gabriel Rădulescu. A accesat în acest post de demnitate publică în urmă cu un an, după o campanie electorală acerbă, la nivel local.

Acum, după perioada firească de acomodare cu noile obligații civice și administrative, vine cu declarații publice de un tact desăvârșit. „La momentul preluării mandatului, vă spun sincer, am făcut o analiză, absolut firească, dar nu a fost una în sens distructiv. Recunosc, a fost un moment în care lupta politică ne-a îndârjit și ne-a și înrăit dar, în momentul în care am fost declarat câștigător în alegerile locale și ulterior validat, am decis că nu e treaba mea să fac pe polițistul, ca Javert, al lui Hugo, să verific sau să caut erori. Analiza a fost necesară pentru a vedea de unde încep, unde suntem și ce putem îmbunătăți.”

Gabriel Rădulescu

Primarul Gabriel Rădulescu recunoaște că a preluat una dintre cele mai performante administrații locale, din județul Călărași. În conturile Primăriei Independența, ca excedent, se afla suma de 1.000.000 lei, la sfârșitul anului trecut.

„Fostul primar Lică Voicu nu s-a avântat în cheltuieli pompieristice, pe timpul campaniei electorale sau în ultimul an de mandat. La o lună înainte de închiderea anului fiscal, această sumă exista în conturi.”

Gabriel Rădulescu afirmă că nici el nu s-a avântat în cheltuieli ineficiente. O bună parte din acești bani se va constitui în partea de cofinanțare locală în cadrul unui proiect, care urmează să se deruleze prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua. La nivel local, acesta are o valoare eligibilă de 4 milioane euro, este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și reprezintă înființarea rețelei de alimentare cu apă potabilă pentru satele Vișinii și Potcoava. Partea de cofinanțare a UAT Independența va fi de 400.000 lei, adică 2 la sută din valoarea proiectului. Vișinii și Potcoava sunt două din puținele sate care nu beneficiază de o rețea de alimentare cu apă.

Studiul de fezabilitate, pentru acest proiect, existent la operator, în fapt Ecoaqua SA Călărași, prevede înființarea unei stații de extragerea apei și de tratare a acesteia, captarea acesteia urmând să se facă din stratul al doilea al pânzei freatice, de la o adâncime de minim 50 de metri, câtă vreme, în câmpie, e cunoscut faptul că primul strat al pânzei freatice este compromis chimic, din cauza nitraților.

La nivel local, va funcționa o nouă gospodărie de apă, amplasată în zona de nord-est a satului Vișinii, pe vechiul amplasament al acesteia. Prin aceasta, se va asigura apa potabilă pentru ambele sate prinse în proiect, Vișinii și Potcoava, însemnând un total de 470 de gospodării. Pentru satul Potcoava, lungimea conductei de alimentare cu apă înseamnă 12 kilometri, în timp ce necesarul conductei de alimentare cu apă, pentru satul Vișinii, este de 6,7 kilometri. La nivelul UAT Independența, a fost emis deja certificatul de urbanism pentru această investiție.

„În satul Vișinii, a fost înființată o rețea de alimentare cu apă potabilă, dar asta în urmă cu 25 de ani. Conductele de aducțiune și de transport sunt din fier, colmatate de foarte mult timp… E destul de rău și de jenant ca, în anul 2021, să nu ai apă, iar o astfel de investiție, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, trebuie văzută și-ntr-o altă cheie: fiind fonduri europene, nu mai există șicana asta a politicului, nu mai depinde de culoare politică a administrației locale, iar noi, ca primari, nu mai avem această presiune, putând, astfel, să depunem proiecte pentru atragerea de fonduri de la nivel național.”

Unitățile de învățământ de tip preșcolar, din cele două sate în care nu există rețea de alimentare cu apă potabilă, funcționează cu o rețea proprie de distribuție. „Avem două grădinițe, reabilitate cu puțin timp în urmă, cu fonduri atrase de la nivel guvernamental, una în satul Vișinii, una în satul Potcoava, iar ambele au sistem propriu de alimentare cu apă prin captarea acesteia din puțuri forate.”

Pentru satul Independența, s-a reușit înființarea rețelei de alimentare cu apă, la standardele acceptate de normele naționale, prin atragerea de fonduri de la nivel guvernamental, în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală.

„La nivel local, la preluarea mandatului, am găsit o situație bună, echilibrată, cu un colectiv bine instruit și bine coordonat.” Singura intervenție a primarului Gabriel Rădulescu în ceea ce privește structura de personal a UAT Independența este reprezentată de completarea normelor pentru 4 salariați cu profil întreținere, reparații, salubritate și intervenții.

„Anul acesta a plouat extraordinar de mult. În 3 sate, a fost necesar ca iarba să fie tăiată de 5 ori. Erau momente în care terminam în satul Potcoava și trebuia să ne apucăm să facem același lucru din primul sat, din Vișinii. Aceasta era ordinea: Vișinii, Independența, Potcoava. Primul era Vișinii pentru că pe-acolo trece drumul național și e vorba, totuși, de imaginea comunei. În momentul în care făceam un astfel de ciclu, Vișinii – Independența – Potcoava, la final de întorceam în primul sat.”

În cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, prin care se stipulează că fiecare structură administrativ-teritorială rurală poate beneficia de două proiecte, cu un prag maxim de 4 milioane, Gabriel Rădulescu, primarul comunei Independența ne declară că prioritară, la acest moment, este înființarea rețelei de canalizare pentru satul Independența. Va avea o lungime de 17 kilometri, cu o valoare estimată de 22.000.000 lei.

„Asta încercăm să facem, să înființăm această rețea pentru satul Independența, nu și pentru celelalte două sate, Vișinii și Potcoava. Ar fi absurd, căci acolo nu avem rețea de alimentare cu apă. Când te duci la finanțator, pentru clarificări, te întreabă cum depui un proiect de canalizare pentru o localitate care nu are rețea de alimentare cu apă. Am avut o discuție cu un consilier local din satul Potcoava care era supărat, crezând că fac discriminări în cadrul proiectelor depuse. I-am explicat de 3 ori și nu cred că a înțeles nici acum care e logica unui astfel de demers. I-am spus: domnule, nu poți depune un proiect de canalizare pentru o localitate unde nu ai rețea de apă! E ilogic!”

La momentul preluării mandatului, rețeaua de drumuri reabilitate la nivelul comunei Independența însemna 34 de kilometri, cu tot cu drumurile naționale și județene care tranzitează cele 3 localități, Vișinii, Independența și Potcoava. Programului Național de Investiții Anghel Saligny înseamnă reabilitarea și modernizarea a încă 6,6 kilometri, fapt care ar face ca UAT Independența să fie prima comună din județul Călărași cu absolut toate drumurile de interes local aduse la standarde normale. UAT Independența a depus cerere de finanțare pentru 5,5 kilometri liniari de drumuri.

„Fondurile prevăzute de Programului Național de Investiții Anghel Saligny asigură un maxim de 5,5 kilometri de drumuri reabilitate în mediul rural, în limita a 1,2 – 1,5 milioane euro. Împreună cu consilierii locali, ca să nu stăm cu inima strânsă, am luat decizia ca diferența până la 6,6 kilometri să fie reabilitată din fonduri proprii. Totodată, o străduță, pe o lungime de 250 de metri liniari, din satul Vișinii, am luat decizia să nu-l prindem în nici un program de reabilitare pe considerentul că este foarte îngust, cu un ecartament de 3 metri, iar la înființarea rețelei de apă ar însemna pur și simplu să-l stricăm la loc. Vă dați seama, știu despre ce vorbesc, pe acea străduță sunt 5 gospodării. E frustrant pentru acei cetățeni ca toate celelalte străzi să fie asfaltate și aceea nu. Dar se va întâmpla asta după ce va fi introdusă rețeaua de alimentare cu apă potabilă. Vom asigura fonduri de la nivel local și pentru această lucrare.”

În cursul acestui an, s-a reușit finalizarea unui proiect derulat prin Administrația Fondului de Mediu, cu un contract de finanțare semnat tot în cursul anului 2021, iar principala modificare în cadrul acestuia a fost selectarea executantului. „Pentru executarea lucrării, fusese selectată o firmă din județul Cluj, ceea ce eu am considerat că nu este fezabil. Nu mi s-a părut normal să vină o firmă, de la 600 de kilometri distanță, să monteze lămpi, la Independența, câtă vreme legislația îți permitea să-ți selectezi executantul prin încredințare directă. În cazul în care, după finalizarea lucrării, nu funcționa o lampă, ce făceam, sunam la Cluj, să vină și să ne înlocuiască o lampă?”

Lucrarea nu urma să fie executată de firma selectată inițial, ci urma să fie făcută de un subantreprenor. Gabriel Rădulescu recunoaște că un alt motiv care a stat la baza acestei decizii l-a constituit și presiunea publică. „Am avut discuții cu terți constructori și mi-au spus că, la momentul la care se arde o lampă sau două-trei, astfel de firme preferă să piardă garanția de bună executare, de 5-6-7.000 lei, decât să vină cu toată logistica și să schimbe 5 lămpi. Iar acum, când există sistemul acesta de comunicare pe social-media, orice cetățean, mai mult sau mai puțin într-un mod îndreptățit, te poate trage de mânecă, te poate atenționa: doar s-a schimbat sistemul de iluminat public și, poftim, s-a ars becul! Vreau să spun că oamenii au așteptări de la edil și vor să se întâmple totul imediat. Dacă stai și amâni o săptămână-două-trei, că vine ăla de la Cluj, atunci ai o problemă.”

S-au înlocuit 333 de lămpi. Valoarea maximă a proiectului, admisă de Administrația Fondului de Mediu, a fost de 500.000 lei, raportată la numărul de locuitori. Totodată, s-a suplimentat numărul acestora cu încă 185 de lămpi, toate amplasate în satele Independența și Vișinii, cu un total de 518 lămpi pentru 518 stâlpi existenți. Același lucru s-a întâmplat și în satul Potcoava, prin serviciul local de iluminat public și cu fonduri proprii, montându-se 256 de lămpi noi. S-a ajuns, totodată, la un acord cu executantul, ca lucrarea să fie plătită eșalonat, în rate egale, timp de 3 ani, fără nici un fel de dobândă. Lucrarea a fost executată cu una dintre cele mai serioase firme de profil, din județul Călărași: Proinstal SRL. Totodată, un sistem stradal de supraveghere video, cu camere de mare rezoluție, se va înființa într-un viitor apropiat.

Primăria comunei Independența, în calitate de lider al proiectului „Dezvoltarea sistemului de E- educație în comuna Independența”, a predat Școlii Gimnaziale „George Vâlsan”, din comuna Independența, un număr de 31 unități laptop HP și 31 bucăți tabletă grafică WACOM. Acestea vor putea fi folosite de întreg personalul didactic al școlii. În cadrul acestui proiect mai sunt în procedură de licitație următoare obiecte: 208 tablete care vor fi folosite de către elevii Școlii „George Vâlsan”, din comuna Independența; 13 table interactive și 13 sisteme audio-video pentru toate sălile de curs ale școlii. Valoarea acestui proiect, derulat din fonduri europene, este de 607.949,92 lei fără TVA , beneficiar fiind Școala Gimnazială „George Vâlsan”, din comuna Independența.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read