AcasăActualitateDirecția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași: Măsuri dispuse privind gripa...

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași: Măsuri dispuse privind gripa aviară

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus măsuri specifice de supraveghere sanitară veterinară pentru a elimina riscul pătrunderii gripei aviare înalt patogene, H5N8, care evoluează la păsările domestice în regiunile administrative maghiare de la granița cu România.

Au fost vizate în special județele limitrofe de pe granița de vest, dar măsurile generale de prevenție se aplică concomitent pe tot teritoriul României.

În ultima periodă Ungaria se confruntă cu un val de gripă aviară de înaltă patogenitate, subtipul H5N8, care a afectat mai multe ferme comerciale. În data de 30 aprilie au fost confirmate încă două noi focare în localitățile Battonya și Nagykamaras, la o fermă de curcani, respectiv la o fermă de gâște pentru foie gras, aflate în zona administrativă Bekes, la granița de vest a României.

În conformitate cu prevederile Directivei 94/2005, România are două localități, Peregu Mic și Peregu Mare, din județul Arad care intră în zona de supraveghere stabilită ca urmare a confirmării acestor noi focare. Va fi intensificată supravegherea pasivă în județul Arad, cat si în județele învecinate, Timișoara și Bihor.

În localitățile care intră în zona de supraveghere din județul Arad se dispun măsurile specifice de restricție a mișcărilor de păsări până la data de 3 iunie.

DSVSA Calarasi  a informat sectorul privat cu privire la riscurile asociate derulării activităților comerciale intracomunitare cu ferme din zonele în care evoluează boala.

Toate programele de biosecuritate aferente fiecărei unități avicole vor fi revizuite și reavizate de DSVSA, după introducerea de măsuri suplimentare de biosecuritate, pentru a se evita introducerea și diseminarea virusului influenței aviare.

Monitorizarea păsărilor sălbatice realizată de către administratorii fondurilor cinegetice va fi intensificată, în special în zonele în care păsările sălbatice sunt staționare.

Până la stingerea focarelor din Ungaria, se acorda o atenție sporită transporturilor intracomunitare de păsări domestice, furajelor și a mijloacelor de transport care provin sau urmează a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul național.

 S-a dispus aplicarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației, cu rolul de a împiedica contactul între păsările domestice și cele sălbatice sau de a disemina virusul prin vehicule, utilaje, îmbrăcăminte etc. :

  • prevenirea oricarui contact direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa, si pasarile domestice, in special ratele si gastele.
  • este interzis accesul tuturor pasarilor domestice si pasari salbatice captive la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala.
  • separarea in cadrul gospodariei, in masura posibilitatilor, a ratelor si gastelor de alte pasari domestice;

         – se va evita prin toate mijloacele cresterea pasarilor domestice in aer liber, acestea fiind tinute inchise obligatoriu in spatii de cazare special amenajate; atunci cand acest lucru nu este posibil, hranire si adaparea pasarilor se va realiza intr-o zona acoperita la care nu pot avea acces pasarile salbatice;

         – se interzice adaparea pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice;

       – se va evita intrarea mai multor personae, in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singura persoana (proprietarul exploatatiei);

      – se va avea in vedere prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozatoare si alte animale de companie;

      – se vor aplica masuri suplimentare de evitare a introducerii/ diseminarii unei eventuale infectii prin folosirea unei incaltaminte diferite in spatiul de exploatare a pasarilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfectia incaltamintei;

         – se va acorda o atentie sporita asupra riscurilor introducerii si diseminarii bolii de catre vanatori, care pot transmite virusul de la salbatic la domestic prin pasari vanate si prelucrate in exploatatiile non profesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vanatoare .

Orice  modificare a starii de sanatate la pasari va fi anuntata medicului veterinar împuternicit de liberă practică din localitate:

  • apatie, adinamie, penaj zburlit,
  •  inapetenţă , sete exagerată,
  • descărcări nazale, oculare ,  tuse,
  • diaree apoasă de culoare verde sau pronunţat albă,
  • cianoza crestei şi bărbiţelor,
  • manifestări nervoase,

De reţinut:

 Nu aruncati cadavrele de pasari. Izolati cadavrele pana la sosirea medicului veterinar;

 Anunţaţi medicul veterinar oficial, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Calarasi  la numărul de telefon 0242 / 313676

Toate cazurile de îmbolnavire sau mortalitate la păsări sau la animalele detinute in gospodaria proprie trebuie să fie anunţate imediat medicului veterinar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Calarasi  la numărul de telefon 0242 / 313676!

DIRECTOR EXECUTIV,

DR. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read