Călărași SUD
Actualitate

Directia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași recomandă: Ghiduri privind siguranța alimentelor adresate operatorilor din domeniul alimentar, publicate de Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, în contextul evoluției COVID-19

banner

În zilele de 7 și 8 aprilie 2020 au fost publicate ghidul „Covid-19 şi siguranţa alimentelor: ghid pentru operatorii din industria alimentară” elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)  în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) și Ghidul Comisiei Europene privind „Covid-19 şi siguranţa alimentelor”.

Ghidurile OMS/FAO și ale Comisiei Europene sunt elaborate în colaborare cu autoritățile competente și asociațiile de profil și au ca scop detalierea măsurilor suplimentare recomandate în contextul evoluției COVID-19 și a bunelor practici de igienă aplicabile de către operatorii din domeniul alimentar, astfel încât să se asigure menținerea funcţionării şi integrităţii lanţului alimentar cât şi a faptului că cetățenii beneficiază de alimente sigure.

Recomandările cuprinse în ghiduri vizează minimizarea riscului transmiterii Covid-19, gestionarea situațiilor în care s-a identificat o persoană infectată COVID-19 și se adresează personalului din unitățile de producție și vânzare cu amănuntul și a celor care realizează transportul și livrarea alimentelor.

 De asemenea, sunt furnizate recomandări pentru consumatori în ceea ce priveşte prepararea şi consumul de alimente la domiciliu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a publicat pe site-ul propriu aceste ghiduri :

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID19-ghid_ind_alimentara.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/Q_A_COVID-19-and-food-CE.pdf

și subliniază următoarele aspecte:

– până la această dată nu există evidențe că virușii care cauzează îmbolnăviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate; coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente;

– regulile stricte de igienă ce sunt aplicabile deja operatorilor din domeniul alimentar au ca scop prevenirea contaminării alimentelor de orice fel de patogen, incluzând astfel și prevenirea contaminării alimentelor de virusul responsabil pentru COVID-19;

– în contextul evoluției COVID -19, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului, precum menţinerea distanţării fizice, limitarea contactelor externe la cele absolut necesare dar și reguli suplimentare de igienă, acolo unde este cazul, în special când un angajat este depistat pozitiv la acest virus;

– în unitățile de vânzare cu amănuntul, o atenție deosebită trebuie acordată  măsurilor de igienizare sporite, în special în zonele în care se identifică puncte de atingere cu risc ridicat (cărucioare de cumpărături, mânerele ușilor, cântarul utilizat de către clienți) și în vitrinele cu alimente, deschise spre vânzare (salată, vitrinele cu produse proaspete și produse de panificație);

-la dispoziția consumatorilor trebuie puse produse pentru dezinfectarea a mâinilor, la intrarea și ieșirea din spațiile alimentare.

            Reamintim tuturor cetățenilor numărul de telefon al instituției 0242 – 313676, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor.

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grijă de sănătatea dumneavoastră și a animalelor dumneavoastră .

DIRECTOR EXECUTIV ,Dr. Viorel BUCUR

Articole asemănătoare

Stații automatizate și biciclete inteligente, printr-un nou contract cu finanțare europeană semnat de Primăria Municipiului Călărași

publish@calarasisud.ro

Comunicat PNL: 3 luni de guvernare pentru a salva România

publish@calarasisud.ro

A început distribuirea pachetelor de igienă

publish@calarasisud.ro

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și folosirea datelor dvs. pe acest site web.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Respectând prevederile legii 677/2001 vizând protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și la libera circulație a acestor date, SC GRUPEX 2000 SRL este înscrisă la ANSPDPC ca operator de date cu nr. 0019559 . Clientul companiei SC GRUPEX 2000 SRL își exprimă în mod expres consimțământul ca datele sale personale să fie preluate, stocate și prelucrate prin sisteme manuale și automate în următoarele scopuri: livrarea de servicii, îmbunătățirea conținutului furnizat, activități statistice sau de raportare. Accept Citește mai departe...