Călărași SUD
Actualitate

DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMETELOR CALARASI IN ALERTA DATORITA FOCARULUI DE PESTA PORCINA AFRICANA IN EXPLOATATIE COMERCIALA DE SUINE

banner

În data de 13 august 2020 a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din exploatatia comerciala detinuta de SC Agroland Future S.R.L., adresa localitatea Calareti, comuna Tamadau Mare, judetul Calarasi.
Exploatatia de porci este o ferma comerciala de reproductie, crestere si ingrasare suine, in care sunt detinuti pana la 2140 capete porci.
DSVSA Calarasi prin serviciile de specialitate a intervenit in regim de urgenta de la data cand s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de medicul veterinar de libera practica, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcina africana .
Pana la confirmarea bolii, exploatatia a fost plasata sub supraveghere oficială și aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.
In data de 13.08.2020, Centrul Local de Combatere a Bolilor Judetean Calarasi s-a reunit in sedinta extraordinara si in urma dezbateriilor, prin majoritate de voturi, a fost aprobat prin Hotarare a Institutiei Prefectului Judetean Calarasi planul de măsuri de combatere a Pestei Porcine Africane (PPA) in exploatatia de suine administrata de SC Agroland Future SRL.
Controlul si combaterea bolii, inclusiv masura de ucidere si ecarisare prin metoda alternativa de ingropare, va fi zilnic efectuata sub supraveghere sanitara veterinara oficiala, cu aplicarea intocmai a masurilor stabilite prin planul de combatere a bolii si a prevederilor stabilite prin manualul operational de interventie in pesta porcina africana.
DSVSA Calarasi tine sa informeze populatia sub aspectul masurii de ecarisare prin ingropare ca aceasta este o metoda admisa de legislatia in vigoare in caz de epizootii si in baza acordului prin studiul hidrogeologic realizat de institutiile abilitate, in scopul aplicarii cat mai rapide a masurilor de combatere a bolilor, masura prevazuta de art 4 din OG 24 din 2016.
Pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afecteaza doar porcul domestic si mistretul.
Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact social cat si economic.
Pana la stingerea oficiala a bolii pe teritoriul localitatilor definite in zone de protecţie: Calareti, Tamadau Mare, Florica, Podari si supraveghere : Tamadau Mic, Plumbuita, Seinoiu; Sarulesti Gara, Sarulesti, Sandulita, Magureni, Sacele, Polcesti, Fundulea, Alexandru Ioan Cuza, Gostilele, Ileana, Razoarele este interzisa miscarea suinelor, produselor si subproduselor provenite de la acestea, a gunoiului de grajd. Miscarea animalelor din celelate specii va fi efectuata doar cu acordul DSVSA Calarasi in baza notificarii medicului veterinar de libera practica de la nivelul localitatii.
DSVSA Calarasi, atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine, cu respectarea conditiilor de biosecuritate prevazute de Ord ANSVSA nr 20/2018, astfel:

 • Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
 • Pana la 20 capete suine si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi, declararea activitatii la Registrul Oficiului Comertului ;
 • Suinele detinute, obligatoriu vor fi identificate prin crotaliere.
  Atentie! Este interzisa cresterea de suine la stane, diguri de ape, pe terenuri agricole, in fonduri de vanatoare.
  In cazul nerespectarii conditiilor de biosecuritate si detinerii unui numar mai mare de 5 capete porci pentru ingrasat si consum familial, fara a detine certificat de inregistrare sanitara veterinara emis de DSVSA Calarasi, cat si detinerea de suine necrotaliate vor fi aplicate amenzi in baza HG 984/2015, cu modificari, in valoare de pana la 2400 lei.
  In gospodariile populatiei , DSVSA Calarasi recomanda crescatorilor de porci :
 • de a aplica reguli minime de biosecuritate care nu implica costuri suplimentare: Intrarea in zona de crestere a porcilor se va face in haine si incaltaminte special prevazute in acest sens, folosite doar in interiorul curtii si instalarea de dezinfectoare pietonale la intrarea in gospodarie si adapostul porcilor;
  – examinarea zilnica a efectivelor de porci;
  – informarea imediata a medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boala;
  – nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt in contact cu acestea;
 • cadavrele vor fi mentinute in gospodarie pana la sosirea medicului veterinar.
 • se va limita accesul altor persoane sau vehicule in gopodarie, mai ales daca este cunoscut ca acestea vin in contact cu porci din alte crescatorii sau din zone in care evolueaza pesta porcina africana.
  Despagubiri pentru gospodariile afectate de PPA:
  In cazul in care detinatorii de suine vor conlucra cu medicii veterinari de libera practica si cu autoritatile veterinare pentru prevenirea si limitarea focarelor de infectie cu PPA, acestia pot fi despagubiti pentru pierderile suferite conform HG 1214/ 2009, cu modificarile ulterioare HG 484/2018.

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr Viorel BUCUR

Articole asemănătoare

Dezbatere publică

(P) Președintele României și PNL și-au dat mâna pentru Referendumul pe Justiție

Privind semnarea celui mai mare contract, din fonduri europene, al Primăriei Municipiului Călărași

publish@calarasisud.ro

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și folosirea datelor dvs. pe acest site web.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Respectând prevederile legii 677/2001 vizând protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și la libera circulație a acestor date, SC GRUPEX 2000 SRL este înscrisă la ANSPDPC ca operator de date cu nr. 0019559 . Clientul companiei SC GRUPEX 2000 SRL își exprimă în mod expres consimțământul ca datele sale personale să fie preluate, stocate și prelucrate prin sisteme manuale și automate în următoarele scopuri: livrarea de servicii, îmbunătățirea conținutului furnizat, activități statistice sau de raportare. Accept Citește mai departe...