AcasăActualitateDor Mărunt: Investiții în educație, în utilități și în infrastructura rutieră

Dor Mărunt: Investiții în educație, în utilități și în infrastructura rutieră

La 31.12.2019 a fost aprobată lista-sinteză emisă de Compania Națională de Investiții, din cadrul subprogramului „Săli de sport” Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, județul Călărași fiind prins cu 28 de astfel de obiective, în comunele Borcea, Chiselet, Crivăț, Dor Mărunt, Fundeni, Grădiștea, Independența, Mânăstirea, Modelu, Plătărești, Roseți, Sărulești, Spanțov, Ulmeni, Unirea, Vâlcelele, Vasilați, Vlad Țepeș, în orașele Fundulea și Lehliu-Gară, dar și alte 8 în municipiul Călărași. Lista-sinteză a fost aprobată prin Ordinul nr. 3457/2019, emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Primăria din localitate a fost cea care a pus terenul la dispoziție, fiind vorba de 900 metri pătrați, în vreme ce noua sală de sport are o suprafață construită de 388 mp și o suprafață desfășurată de 415 mp, cu un regim de înălțime P (cu supantă), având o valoare de inventar de 3.016.566 lei.

La data de 8 august 2022 a fost inaugurată sala de sport din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Dor Mărunt, într-un cadru restrâns. „Astăzi a avut loc recepția construcției Sălii de educație fizică școlară de la Școala Gimnaziala nr. 1 Dor Mărunt Sat – Corp B. Mulțumim Companiei Naționale de Investiții pentru finanțarea obiectivului, mulțumim constructorului pentru profesionalismul de care a dat dovadă (construcția a fost finalizată înainte de termen). De acum înainte, orele de sport se vor desfășura în condiții mult mai bune”, a precizat, cu această ocazie, primarul comunei Dor Mărunt, Ion Iacomi. Tot acesta a declarat că urmează să depună alte două cereri de finanțare pentru construirea unor astfel de obiective școlare și în cadrul Școlii Gimnaziale Dor Mărunt Gară și Școlii Gimnaziale Dâlga Gară, ultima fiind frecventată de aproape 300 de elevi.

În vara acestui an, tot în cadrul Școlii Gimnaziale nr 1 a fost investită suma totală de 525.236 lei, fără taxa pe valoarea adăugată, însemnând lucrări de construcții ce constau în împrejmuire din plasa bordurată (6 buc); plasă bordurată zincată 1700x2500x4,4; țeavă rectangulară 6M 40x40x2.0 mm; electrolizi supertit; montare armături din oțel beton D<18 mm în fundații izolate cu distanțieri din mase plastice; oțel beton PC 52 8 mm; etrieri PC 52 8 (20X25 cm); sârmă neagră 3 mm; turnare beton armat în fundații izolate cu volum <3 mc; plasă de armatură sudată tip STNB D=8 mm, ochiurile 100X100 mm; plasă sudată 8 mm 2X5 m (10X10); scândură rășinoase lungă tivitită clasa A GR=18 mm , L=3,00 m; cuie cu cap conic tip A1 3×80 OL 34; nivelarea manuală a terenurilor și a platformelor cu denivelări DE 10-20 cm în teren tare (1 mp); nivelarea cu autogreder până 175 CP a terenului și platformei de terasamente executată în teren cat (2mp); extragerea manuala a arbuștilor, fără balot de pământ la rădăcină; plantare arbori cu balot ambalat cu plasă de sârmă în gropi săpate anterior cu diametrul balotului de 40 cm, cu legarea coronamentului; puieți arbust rășinoase pinus 1h=150cm, cu o valoare de 124.243 lei; procurat și montat dale cauciuc (3 mp); procurare și montare carusel cu 3 scaune (1mp); procurare și montare loc de joacă de exterior fire control (1 buc); procurare și montare balansoar dublu cu două scaune (2 buc); procurare și montare leagăn pentru copii (3 buc); procurare și montare carusel cu canapele (4 buc); placa beton (1 m.c), cu o valoare estimată la 108.168 lei; amenajare teren multisport 950 mp cu gazon sintetic de 22 mm care cuprinde: frezare asfalt, montare armătură , turnare beton, gazon multisport cu nisip quarțos, gard împrejmuitor cu plasă din fir textil, sistem de iluminat, porți minifotbal 2/3 și fileu tenis de câmp, bănci rezervă, cu o valoare de 292.825 lei.

18.000.000 lei este suma aprobată la finanțare, pentru comuna Dor Mărunt, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, urmând să fie modernizate și asfaltate drumuri de interes local pe o lungime de 12.008 metri, cu asigurarea accesului la proprietăți. Vor fi modernizate și asfaltate străzile: Albatros, George Enescu, Ho Si Min, Învățătorului, Panduri, Păcii, Poiana, Prunului, Revoluției, Zorilor, Dunărea, Mihai Eminescu, Potcoavei, din satul Dor Mărunt; Decebal, Dispensarului, Florilor, Măcinului, Teiului, Sulfinei, Panduri și Trandafirilor, din satul Dâlga.

La acest moment, se derulează procedurile pentru extinderea rețelei de alimentare cu gaz metan, comuna Dor Mărunt fiind printre puținele comune din județul Călărași care beneficiază de o astfel de facilitate. Lucrările se vor derula pe cheltuiala distribuitorului, firma MegaConstrut. Ecartamentul străzilor, la nivel local, este de 17 metri, fapt care asigură derularea unor astfel de lucrări, dar și montarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, comuna Dor Mărunt urmând să beneficieze de cea mai mare sumă din banii aprobați la finanțare, pentru județul Călărași, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, derulat prin Ecoaqua SA Călărași. „Sistematizarea localității a fost gândită bine, având în vedere lățimea drumurilor, fapt ce ne asigură posibilitatea să introducem rețelele de utilități publice fără să afectăm lucrările de modernizare și asfaltare de străzi, multe derulate în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read