AcasăActualitateDSVSA CALARASI ATENTIONEAZA CRESCATORII DE PASARI DIN GOSPODARIILE POPULATIEI

DSVSA CALARASI ATENTIONEAZA CRESCATORII DE PASARI DIN GOSPODARIILE POPULATIEI

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Calarasi, anunță crescătorii și deținătorii de păsări domestice că, începand cu luna martie 2020 se desfășoară acțiunea de vaccinare antipseudopestoasă a galinaceelor (găini, curci, bibilici) existente în gospodăriile populației.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează crescătorii și deținătorii de păsări cu privire la importanța și obligativitatea efectuării acestei acțiuni.

Acțiunea se desfășoară prin medicii veterinari de liberă practică împuterniciți concesionari, din localitatea de origine.

 Boala de Newcastle (pseudopesta aviară) este o boală infecțioasă virală a păsărilor, caracterizată prin tulburări digestive (gușă împăstată, fecale lichide, fetide, de culoare verzuie sau galben gri, uneori cu striuri de sânge), respiratorii (jetaj seromucos, dispnee cu respirație zgomotoasă, adeseori bucală), nervoase (convulsii generalizate, poziții anormale ale capului și gâtului).

Imunizarea păsărilor domestice este obligatorie și intră în responsabilitatea proprietarului de păsări și a medicului veterinar de liberă practică împuternicit concesionar

Costul produsului biologic și cel al manoperei de efectuare a acțiunii sunt suportate de proprietar.

Atentionam cetãtenii sã colaboreze pentru efectuarea actiunii de vaccinare antipseudopestoasa numai cu medicul veterinar si personalul sanitar-veterinar de la cabinetele sanitar-veterinare din localitate. Practica achizitionãrii vaccinului si injectarea pãsãrilor de cãtre proprietari este o practicã interzisã.

În cazul apariţiei unui focar de pseudopestă aviară, în efectivele în care vaccinarea este obligatorie, proprietarii de păsări, în cazul în care aceștia nu au permis medicului veterinar de liberă practică să efectueze vaccinarea obligatorie a păsărilor, vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.

In cazul aparitiei de semne de boala la pasarile detinute in gospodarii anuntati intimp util medicul veterinar de libera parctica concesionar sau DSVSA Calarasi la numar telefon 0242313676.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr VIOREL BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read