AcasăActualitateDSVSA Călărași: În perioada 21 aprilie – 1 mai, se va permite...

DSVSA Călărași: În perioada 21 aprilie – 1 mai, se va permite sacrificarea mieilor și în spatii amenajate și autorizate temporar, pe lângă abatoarele autorizate

În perioada premergatoare Sărbătorilor Pascale sacrificarea mieilor se face in unitati de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sanatate certificata, identificate si inregistrate, crescute in ferme, localitati si zone unde nu evolueaza boli transmisibile.

 Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar si marcate cu marca de sanatate de forma ovala, se pot comercializa in magazine alimentare, macelarii, piete agroalimentare, supermarketuri, unitati inregistrate sanitar-veterinar.

Pentru perioada 21 aprilie – 1 mai 2021, este permisa sacrificarea mieilor si in spatii amenajate si autorizate temporar.

Aceste spatii, in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie, se pot organiza de catre autoritatile locale, asociatiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru functionare temporara de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeteana, fiind asigurata supravegherea sanitara veterinara prin medicii veterinari oficiali.

 Sacrificarea mieilor in spatiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea, expertizata sanitar-veterinar si marcata cu marca de sanatate rotunda, este destinata strict consumatorului final si nu poate fi comercializata in piete sau magazine.

 Acolo unde nu exista abatoare autorizate si distanta pana la un astfel de abator este mare, pentru a veni in sprijinul fermierilor care doresc sa-si valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajarii unui spatiu temporar de sacrificare la ferme.

 DSVSA judeteana aproba functionarea unui astfel de spatiu daca se pot respecta regulile de igiena, de bunastare a animalelor si de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate in urma sacrificarii. De asemenea, trebuie asigurata supravegherea sanitara, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor si al carnii. Si in aceasta situatie, carnea obtinuta in urma sacrificarii, expertizata sanitar-veterinar si marcata cu marca de sanatate rotunda, este destinata strict consumatorului final si nu poate fi comercializata in piete sau magazine.

 Carnea provenita de la mieii sacrificati in gospodarie se va folosi numai pentru consumul familial.

În  aceastã perioadã va fi asiguratã permanenta la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSAO) pe raza localitatilor Calarasi, Oltenita, Lehliu Gara, Manastirea, Borcea, inclusiv în zilele de sâmbatã si duminicã. La sediul acestora, vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numãrul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul sigurantei alimentelor.

Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala si non-animala in spatii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranta alimentelor si neinregistrate, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu sunt asigurate conditii adecvate de igiena si siguranta alimentara.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al  D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.

 DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read