AcasăActualitateControale DSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

Controale DSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine animala si nonanimală se realizează în baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2021 .
În cursul lunii martie 2021, Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor Calarasi au efectuat un număr de 55 controale in unitati cu profil alimentar non animal si 63 controale in unitati cu profil alimentar animal.
Acțiunile de verficare au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Calarasi se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menționăm:
– neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi: neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;
– neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare);
In timpul controalelor efectuate s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2021, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente.
De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ ustensile de lucru.
Ca urmare a neregulilor constatate și încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate și s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2400 de lei.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read