AcasăActualitateFinalizarea controalelor Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călăraşi desfășurate în...

Finalizarea controalelor Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călăraşi desfășurate în perioada Sărbătorilor Pascale

Controalele inspectorilor DSVSA Călăraşi în perioada 30.03.2020 – 15.04.2020 premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost efectuate la un număr de 44de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Au fost sacrificați, în total, 3487 capete de miei și iezi în 3 abatoare autorizate sanitar veterinar, pe teritoriul judeţului nefiind sacrificaţi miei şi iezi în centre de sacrificare temporară, nefiind solicitări din partea autorităților locale, ferme comerciale sau asociaţiile de profil pentru sacrificarea mieilor.

Verificările au vizat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcționare la nivelul pieţelor agro-alimentare, abatoarelor şi centrelor de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, în unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, unităţile de comercializare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică/catering cu livrare la domiciliu.

Totodată, la nivelul tuturor abatoarelor, inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Călăraşi, au efectuat supravegherea funcționării şi expertiza sanitară veterinară a cărnii şi organelor, au verificat starea de sănătate, condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, modul de gestionare şi distrugere a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) rezultate din activitatea de sacrificare.

Deficienţele constatate de inspectorii DSVSA Călăraşi, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 12 sancţiuni contravenţionale, care au însumat 26.600lei.

Dintre principalele neconformităţ constatate și sancţionate menționăm:

  • nerespectarea condițiilor și normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de igienă la expunerea și comercializarea produselor alimentare;
  • comercializarea cărnii fără expertiză sanitară veterinară efectuată de un medic veterinar oficial;
  • nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea produselor alimentare de origine animală;
  • neconformități privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare;
  • etichetarea și ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • comercializarea cărnii de miel fără documente legale;
  • nerespectarea măsurilor de profilaxie generală privind accesul în incintă, utilizarea dezinfectorului şi a filtrului sanitar;

Reamintim tuturor cetățenilor numărul de telefon al instituției 0242 – 313676, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul siguranței alimentelor.

Misiunea medicilor veterinari este aceea de a avea grijă de sănătatea dumneavoastră şi a animalelor dumneavoastră.

DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read