Ulmeni: Urmează asfaltarea
6.100.460 lei este suma alocată comunei Ulmeni, prin etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, finanțat de Ministerul Dezvoltării, pentru modernizarea străzilor de interes local. Ion Catană, viceprimar cu atribuții de primar al comunei Ulmeni, spune că, până la acest moment, s-a reușit ridicarea pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice a lucrărilor de proiectare și de execuție a acestei investiții. „Suntem la stadiul de obținere a avizelor”. Se fac demersuri pentru obținerea avizelor pentru executarea respectivelor lucrări de la diverse instituții, de mediu, care administrează rețelele de telefonie, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei. Se cer avize inclusiv pentru viitoarele străzi asfaltate care se vor lega de drumul național DN31, care tranzitează comuna de la un capăt la celălalt. Se vor asfalta străzi pe o lungime de 5 kilometri. Abia din primăvara anului viitor se va trece efectiv la executarea acestei lucrări, odată ce timpul va permite acest lucru. „Am discutat deja cu constructorul, ne-a spus ca lucrarea să fie executată abia de la anul, ca să nu pățim alte lucruri odată cu venirea timpului rece”. În Ulmeni, se vor asfalta străzile: Plantelor, pe aceasta fiind amplasată grădinița, Azur, aceasta făcând legătura cu drumul național, Livezii, unde este amplasată stația de apă, Merilor, aceasta făcând legătura cu drumul județean DJ 403. Urmează strada Zimbrului, care se leagă în strada Fagului, aceasta făcând legătura cu DN31, prin dreptul bisericii, urmând strada Apelor, aceasta făcând legătura cu cimitirul.
Reabilitare pe 95 la sută din rețeaua de drumuri
„Străzile au fost atent selectate, cele cu trafic intens și care leagă obiectivele importante ale comunei. În plus, acestea au fost selectate și pe baza opțiunii cetățenilor”. Se vor mai asfalta străzile Corbului, Scatiului, Lunii și Răsăritului. Toate acestea au ieșire la drumul național. Ion Catană ne spune că politica locală, în privința străzilor care vor fi asfaltate, din primăvara anului viitor, a fost aceea de a fluidiza traficul din interiorul comunei către drumul principal, cel care tranzitează localitatea, DN31, unde sunt situate principalele obiective de interes local, începând cu sediul administrației publice locale, instituții de cult sau de învățământ. Comuna Ulmeni are o rețea locală de drumuri în lungime de 23 de kilometri, din care străzile asfaltate, până la acest moment, sunt în lungime de 6 kilometri, lucrarea executată în cadrul primei etape a Programului Național de Dezvoltare Locală. Odată cu finalizarea etapei a doua de asfaltare, în comuna Ulmeni, rețeaua locală de drumuri va fi modernizată în proporție de 45 la sută. Ion Catană ne spune că, la acest moment, se mai lucrează la un alt proiect, tot pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor de interes local, pe o lungime de 11 kilometri, acesta urmând să fie depus într-un viitor apropiat, în cadrul celei de-a treia etape a Programului Național de Dezvoltare Locală. Astfel, se va ajunge ca localitatea Ulmeni să aibă străzi asfaltate pe o lungime de 22 de kilometri, reprezentând mai bine de 95 la sută din drumurile de interes local.
Se licitează pentru stația de epurare și rețeaua de canalizare
Se modernizează străzile pe un ecartament de 5 metri, acolo unde soluția tehnică o permite sau, în caz contrar, pe o lățime de 4 metri, cu acostamentul de rigoare. Ion Catană, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Ulmeni, spune că, din punct de vedere al infrastructurii, localitatea se prezintă bine comparativ cu altele, câtă vreme drumurile care nu sunt asfaltate sunt pietruite și fără gropi. „Chiar dacă sesiunea de depunere a proiectelor se deschide la anul, noi lucrăm deja la el, am stabilit străzile, cred că până la sfârșitul lunii februarie să avem studiul de fezabilitate, ca să știm exact pe ce mergem, trebuie să dăm niște hotărâri de consiliu local, că asta e regula”. Ca infrastructură locală, abia la acest moment se licitează pentru introducerea rețelei de canalizare și pentru construirea stației de epurare. Se așteaptă semnarea contractului de execuție în această perioadă. La nivelul comunei, rețeaua de canalizare este proiectată pe o lungime de 19 kilometri, existând și stații de transfer, nu numai stației de epurare. Se estimează că 700 – 800 de gospodării urmează să fie racordate la sistemul de canalizare. Comuna Ulmeni nu face parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua Călărași, motiv pentru care metrul cub de apă livrată este de 1,5 lei, existând racorduri pentru 98 la sută din numărul gospodăriilor. Apa este captată prin două stații, una la Valea lui Soare și alta la Ulmeni. Nu există interes pentru înscrierea în ADI Ecoaqua câtă vreme prețul pe raza comunei este unul suportabil pentru cetățeni care o folosesc nu numai pentru menajul propriu, ci și pentru cultivarea legumelor sau pentru creșterea animalelor.
Sărulești: 4,5 milioane de euro în investiții
Petre Alexandru Călin, primarul comunei Sărulești, ne spune că, la acest moment, s-a finalizat licitația pentru unul din cele trei mari proiecte acceptate spre finanțare de Ministerul Dezvoltării, în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală. Astfel, comuna Sărulești primește bani pentru următoarele obiective de interes major pentru comunitate: 1. Reabilitare Școala gimnazială nr. 1, sat Sărulești Gară, valoarea acceptată la finanțare fiind de 4.169.637 lei; 2. Extindere și modernizare rețea de alimentare cu apă, în valoare de 7.367.235 lei; 3. Înființare rețea canalizare și stație de epurare biologică, valoarea acceptată la finanțare fiind de 8.4112.709 lei. Se derulează, totodată, licitația pentru extinderea rețelei de apă și înființarea rețelei de canalizare. Se va construi o stație de alimentare în satul Săndulița, aceasta urmând să alimenteze și satele vecine, Sărulești Gară și Sărulești Sat. În satul Solacolu, alimentarea cu apă se va face dintr-un puț forat. La acest moment, locuitorii din satul Solacolu nu beneficiază de rețea de alimentare cu apă potabilă. Se va amenaja și o stație de pompare, iar primarul Petre Alexandru călin crede că, în viitor, această localitate va suferi transformări câtă vreme urmează ca drumul județean DJ402 urmează să fie reabilitat în întregime. Acesta leagă localitățile Luica și Fundulea, făcând legătura la Autostrada Soarelui, trecând prin localitățile Nana și Solacolu. Din centrul Bucureștiului și până în satul Solacolu e o distanță de 44 de kilometri, iar zona este una deosebită. În plus, satul este format din familii tinere.
Apa va ajunge la Polcești și Măgureni
Pe raza comunei Sărulești există rețea de alimentare cu apă potabilă, însă aceasta este subdimensionată, stația de pompare fiind depășită de consumul înregistrat în satele Săndulița, Sărulești Gară și Sărulești Sat. Noua investiție în rețeaua de alimentare cu apă potabilă va însemna amenajarea a două puțuri forate,stație de pompare, stație de clorinare, urmând ca aceasta să fie extinsă prin amenajarea conductei de alimentare a satului Polcești și a satului Măgureni. În situația dată, toate gospodăriile vor beneficia de apă curentă. Rețeaua de canalizare va fi introdusă în satele Sărulești Gară și Săndulița, deservind un număr de 2.000 de cetățeni. „Noi facem rețea de canalizare, dar nu există un număr al gospodăriilor care se vor lega la eceasta”. Primarul Petre Alexandru Călin mizează pe un număr de 1.000 de locuitori care vor beneficia de această utilitate. Spune că rețeaua nu este construită pentru a deservi imediat populația care, crede acesta, încă nu este pregătită să facă o astfel de investiție însemnând branșarea la rețeaua de canalizare publică. „La acest moment, mai sunt cei care cred că o astfel de lucrare nu este utilă zonei. Eu cred că generația tânără nu se va mai duce, nici azi, nici peste 20 de ani, la grupul sanitar din fundul curții. Rețeaua de canalizare este o investiție care va deservi satele Săndulița și Sărulești Gară nu pentru un an sau doi. E o investiție de viitor.” Din punct de vedere edilitar-administrativ, Petre Alexandru Călin spune că anul 2018 a fost unul bun, mai ales prin derularea Programului Național de Dezvoltare Locală. „Chiar dacă unii îl critică, acesta vine în sprijinul comunităților”. Spre exemplu, în cadrul primei etape a acestui program, 70 la sută din rețeaua de drumuri a satului Sărulești Gară a fost asfaltată.