Deschis în 2019, cu o primă etapă de sesiune de depunere a proiectelor, comuna Borcea a apucat să deconteze, în cadrul Fondului pentru Dezvoltare și Investiții, o parte din sumele prevăzute pentru introducerea rețelei de gaz metan, însemnând studiul de fezabilitate, proiect tehnic și avize. Programul a fost desființat ulterior, iar proiectul de introducere a rețelei de gaz metan, în comuna Borcea, a fost reintrodus și acceptat la finanțare în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny.


Rețeaua de gaz metan este proiectată pe o lungime de peste 80 de kilometri, acoperind într-o proporție covârșitoare străzile din cele două sate componente ale comunei, Borcea și Pietroiu.
Se lucrează, în prezent, cu fonduri provenite din bugetul propriu, partea de cofinanțare locală fiind de 5,6 milioane lei, în vreme ce suma atrasă de la bugetul național este de 7 milioane lei, ca rest de execuție. Aniel Nedelcu Pațurcă estimează că aproximativ 50 la sută din numărul gospodăriilor se vor racorda la rețeaua de distribuire a gazului metan, în condițiile în care studiul de fezabilitate a fost făcut în 2019, iar puterea de cumpărare era cu totul alta. Însă, în zonă, sunt consumatori mari, reprezentați de unitatea militară, societăți comerciale cu profil agricol care au drept dotări uscătoare cerealiere, dar și instituții publice.
Se lucrează la rețeaua de introducere a gazului metan din 2021, investiția fiind suportată, la acest moment, din excedentele bugetare ale anilor 2021 și 2022. Stația de distribuție este o investiție proprie a Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș, costurile estimate fiind de 3 milioane lei.
18.000 de metri este lungimea rețelei de canalizare, investiție atrasă de Primăria comunei Borcea în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny. La aceasta se adaugă înființarea stației de epurare și racorduri pentru beneficiari, suma atrasă fiind de 20.542.017 lei. 80 la sută din gospodării se estimează că se vor branșa la acest sistem, în următorii ani.
La acest moment, rețeaua de canalizare este prevăzută să se introducă pe următoarele căi:
Drumului Național 3B, cu o lungime totală de 13.680 metri;
strada Bacului, pe o lungime de 1380 metri;
strada Caporal Niță Nicolae, pe o lungime de 480 metri;
strada Caporal Dima Nicu, pe o lungime de 587 metri;
strada Morii, pe o lungime de 438 metri;
strada Preot Călinescu Vasile, pe o lungime de 440 metri;
strada Pieței, pe o lungime de 440 metri;
strada Parcului, pe o lungime de 458 metri;
strada Caporal Ianache Pache, pe o lungime de 97 metri.
Din venituri proprii, vor fi finanțate lucrările de introducere a rețelei de canalizare pe străzile Școlii, Puțului, Preot Nicolescu Paraschiv, Iancu, Ion Ianole, Locotenent Florea Constantin și Soldat Zainea Nicolae, însemnând 4000 de metri liniari.
Suma de 6.450.175 lei a fost, totodată, accesată de comuna Borcea, printr-un alt proiect de modernizare a drumurilor publice, bani veniți tot prin Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Se vor reabilita și asfalta drumuri de interes local pe o lungime de 3.724 metri, cu o suprafață de 21.939 mp, la care se adaugă trotuarul de pe strada Școlii, cu o suprafață de 606 mp, astfel:
- strada Preot Popescu Gheorghe, cu o lungime de 375 metri;
- strada Plutonier Florea Constantin, cu o lungime de 364 metri;
- strada Soldat Zainea Nicolae, cu o lungime de 183,5 metri;
- strada Școlii, cu o lungime de 1.060 metri;
- strada Prof. Ion Ianole, cu o lungime de 723 metri;
- strada Iancului, cu o lungime de 833 metri;
- strada Puțului, cu o lungime de 185 metri.
Alte proiecte aflate în diferite stadii de derulare:
- dezvoltare infrastructură (sisteme inteligente de management), prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o valoare de 711.690 lei;
- modernizare și reabilitare Grădinița cu Program Normal nr 1, prin Planul Național de Redresa și Reziliență, cu o valoare de 1.483.717 lei;
- platforme cu îmbrăzăminte din beton pentru compostarea gunoiului de grajd și a deșeurilor reciclabile;
- rigole de captare ape pluviale;
- alei pietonale;
- reabilitate, modernizare și dotare cămin cultural, sat Pietroiu;
- asfaltare drumuri agricole, pe traseul DN3B – DJ 308 A;
- stații de încărcare electrice;
- dotări pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, printr-un proiect depus în cadrul Asociației Grupul de Acțiune Locală Bărăganul de Sud-Est.
Printr-un ordin al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, dat chiar în 7 octombrie 2022, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului ”Construire și dotare sală de sport, str. Școlii, nr. 35, comuna Borcea, județul Călărași” din subprogramul ”Săli de sport” din cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public și Social. Sala de sport va va avea între 500 și 800 de locuri pe scaune, cu teren amenajat, respectând cerințele pentru liga I la handbal, însă va putea fi folosită și pentru alte genuri de competiții.