47.588.281 lei este suma atrasă de comuna Grădiștea, pentru înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale. Inițial, un astfel de proiect a fost depus la finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, însă soluția mai rapidă, pentru accesarea fondurilor, a fost cea oferită de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Proiectul prevede o lungime a rețelei de distribuție de 66,4 kilometri, cu un consum anual estimat la 5,8 milioane metri cubi, pentru consumatorii casnici, însumând peste 2.200 de gospodării conectate, în vreme ce consumul pentru consumatorii industriali este estimat la 128.000 metri cubi.
Proiectul are o valoare totală de 48.881.503 lei, diferența de 1.293.222 lei fiind suportată din bugetul local.
Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea, declară că a mai depus cereri de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru alte 3 proiecte:
- refacere străzi, șanțuri, acces în curți, trotuare, parcare și rigole carosabile, cu o valoare totală de 3.972.076 lei, din care 389.852 lei este suma finanțată de la bugetul local;
- extindere sistem de canalizare, cu o valoare totală de 18.823.349 lei, din care 513.595 lei este suma finanțată de la bugetul local;
- modernizare drumuri de interes local, cu o valoare totală de 12.672.890 lei, din care 363.585 lei este suma finanțată de la bugetul local.
A fost accesat un singur proiect care asigură finanțarea pentru extinderea sistemului de canalizare, suma atribuită, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind de 13.505.925 lei.
Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, s-a investit suma de 8.041.847 lei, în ultimii ani, pentru modernizarea gospodăriei de apă și înființarea stației de tratarea apei și înființare rețea de canalizare cu stație de epurare.
S-au absorbit, la nivel local, sume consistente atrase din bugetul național:
- 8.294.480 lei, însemnând reabilitări de drumuri de interes local;
- 3.819.768lei, însemnând reabilitare, modernizare, extindere și dotare cămin cultural;
- 4.965.931 lei lei, însemnând construirea sediului primăriei, pe un sistem D+P+1E, finanțare venită prin Compania Națională de Investiții;
- 2.024.171 lei lei, însemnând reabilitarea și modernizarea școlii cu clasele V-VIII;
- 924.511 lei, însemnând reabilitare și modernizare Grădinița cu Program Normal Cunești;
- 438.998 lei, însemnând construire teren pentru minifotbal, cu gazon sintetic, vestiare, gard împrejmuitor, instalație de nocturnă și extindere pistă pentru bicicliști.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, finanțat de Uniunea Europeană, comuna Grădiștea a reușit atragerea sumei de 3.830.913 lei, pentru un proiect care prevede înființarea de centre de colectare prin aport voluntar – componenta C3 – Managementul deșeurilor.
Obiectivul specific al proiectului este reprezentat de dezvoltarea unui management eficient al deșeurilor, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.
Pentru anul în curs, s-au achiziționat servicii și lucrări, astfel:
- elaborare plan topografic rețea de gaze;
- consultanță privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale;
- proiectare și execuție sistem de supraveghere video și wi fi;
- consultanță pentru obiectivul de infrastructură TIC (sisteme inteligente de management);
- întocmire documentații avize și studiu de fezabilitate pentru centre de colectare deșeuri prin aport voluntar;
- executare branșament electric la stația de epurare;
- actualizare plan urbanistic general și regulament local de urbanism;
- proiectare și execuție branșament primărie;
- reabilitare și modernizare sistem de iluminat public;
- consultanță scriere, depunere și implementare pentru construirea unui parc fotovoltaic;
- proiectare faza documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) și studiu de fezabilitate pentru extindere sistem de canalizare menajeră;
- consultanță în managementul proiectelor finanțate prin PNRR Componenta C1 – Managementul apei, prin Investiția I1 – Extinderea sistemelor de apă și canalizare în aglomerări mai mari de 2 000 de locuitori echivalenți, pentru obiectivul de investiții „Extindere rețea de canalizare menajeră în satele Cunești și Rasa”;
- achiziție 300 bucăți catalpă globulară.