AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Sohatu

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Sohatu

Suma maximă admisă a fost repartizată comunei Sohatu, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, reprezentând 25.000.000 lei, cea mai mare finanțare primită vreodată. Banii, obținuți în urma proiectelor depuse de edilul Cătălin Iordache, sunt repartizați pe două mari linii:

  • asfaltare și modernizare drumuri de interes local, lungimea inițială prevăzută fiind de 13,304 kilometri – 10.000.000 lei;
  • reabilitare și extindere sistem de alimentare cu apă, în ambele sate componente, Progresu și Sohatu – 15.000.000 lei.

În urma exploziei prețurilor în domeniul materialelor de construcții, proiectul de reabilitare de drumuri de interes local a suferit modificări, în sensul că suma repartizată a rămas aceeași, fapt care a determinat autoritățile locale să regândească întreaga strategie de modernizare a drumurilor.

„Avem o problemă cu drumurile, pentru că, iată, banii nu mai au aceeași valoare ca la momentul emiterii proiectului. Acum, trebuie să ne limităm la circa 8 kilometri de drumuri locale reabilitate și asfaltate, dintr-un total inițial de peste 20 de kilometri.”

Cătălin Iordache afirmă că s-a solicitat, pentru comuna Sohatu, sume pentru reabilitarea de drumuri în cadrul a două proiecte. S-ar fi ajuns, astfel, după finalizarea și recepționarea lucrărilor, la modernizarea a peste 90 la sută din străzile componente.

Pe plan local, sume guvernamentale atrase, pentru reabilitarea de drumuri, au fost de 7.719.000 lei, în cadrul primei etape a Programului Național de Dezvoltare Locală, în cursul anului 2016. Și la acest moment, investiția se află în derulare prin amenajarea șanțurilor dalate și a podețelor. S-a reușit atragerea de fonduri, pentru etapa a doua a acestui program, tot modice, pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, însemnând 525.717 lei.

Cătălin Iordache afirmă că nu înțelege cum, la nivel local, nu s-a reușit atragerea de fonduri, nici de la nivel guvernamental, prin diferite programe de finanțare derulate, dar nici de la nivelul Uniunii Europene.

Abia la acest moment, s-a reușit cadastrarea imobilelor și a spațiilor aflate în domeniul public al UAT Sohatu. „N-am găsit mai nimic, la preluarea mandatului. Sunt 44 de kilometri de conducte care trebuie introduse pe niște străzi care nu au fost cadastrate și intabulate. Am făcut acest lucru, până acum, Se aflau în comună, la un moment dat, câte șase echipe. Nu poți depune proiecte dacă nu ai aceste aspecte clarificate. Doi ani de zile n-am făcut decât să cadastrăm imobile și să intabulăm terenuri, lucru obligatoriu pentru accesarea de fonduri.”

Totodată, abia în cursul lunii ianuarie 2023 au început măsurătorile pentru cadastrarea imobilelor aflate în intravilanul comunei. În prima etapă, s-au măsurat imobilele situate pe străzile Nicolae Iorga, Marin Sorescu, Mihai Eminescu, Narciselor, Toporașilor, Camil Petrescu, Victor Babeș, Petre Ispirescu, Alexandru Vlahuță, Ciprian Porumbescu, Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu, Vasile Alecsandri, Mircea Eliade, Marin Preda, Lucian Blaga și Ion Creangă.

În cursul anului trecut, cu surse de finanțare din venituri proprii, s-au executat:

  • lucrări de izolare termică fațadă și finisaje interioare în cadrul Școlii Gimnaziale Progresu;
  • lucrări de reparații centrală Centru de zi pentru persoane vârstnice Progresu;
  • reamenajare parc sat Progresu;
  • achiziționare pubele și containere;
  • lucrări de izolare termică Școala gimnazială Sohatu;
  • lucrări de modernizare și reparații Centru de zi pentru persoane vârstnice;
  • înființare teren multisportiv;
  • lucrări de instalații supraveghere video.

În cadrul proiectului de reabilitare și extindere pentru sistemul de reabilitare cu apă potabilă, solicitarea a fost făcută pentru suma de 21.000.000 lei, fiind acceptată la plată doar suma de 15.000.000 lei.

„În satul Progresu, abia acum, după ce semnăm contractul de finanțare, se va înființa rețeaua de apă potabilă. Din păcate, suma primită nu acoperă toate solicitările.”

Un astfel de proiect a fost depus, în cursul anului 2017, însemnând alimentare cu apă în satul Progresu și stație de clorinare, însă nu a fost acceptat la finanțare.

În schimb, în urmă cu câteva zile a fost semnat contractul  de finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru proiectul privind reabilitarea și modernizarea dispensarului din Comuna Sohatu.

„Procedura privind obținerea acestei finanțări a fost una de durată și foarte anevoioasă, deoarece documentația a fost elaborată de la zero, începând cu cadastrul și intabularea imobilului, însă vă asigur de implicarea mea totală în dezvoltarea localității noastre. Le mulțumesc pentru sprijinul necondiționat tuturor celor implicați în acest proiect, în special echipei mele, din cadrul primăriei.”

Alte trei proiecte au fost depuse la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu finanțare venită prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vizând construire și dotare cămin cultural, reabilitare și dotare grădiniță și reabilitare bloc de locuințe, în satul Sohatu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read