AcasăActualitateSemnal tras de deputatul călărășean Emil Florian Dumitru: Ministerul Agriculturii din România...

Semnal tras de deputatul călărășean Emil Florian Dumitru: Ministerul Agriculturii din România a înfrânt din nou

„Comisarul european pentru agricultură a anunțat compensațiile care vor fi acordate fermierilor din statele membre afectate de importurile din Ucraina, adică a fermierilor din Polonia, Bulgaria și România”, anunță, într-o postare publică, deputatul liberal Emil Florian Dumitru.

Acesta avea semnale că România va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro, fapt confirmat în cursul acestei zile.

Emil Florian Dumitru, care este și vicepreședintele comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, din Camera Deputaților, declară că actualul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, se face vinovat de acest eșec.

„Același ministru al agriculturii a negociat prost compensațiile pentru fermierii români la Bruxelles și acum încearcă să ascundă eșecul. Grav este că MADR știa de calculele transmise la CE încă din 23 februarie și nu a făcut nimic pentru a transmite un calcul corect.”

Bugetul compensațiilor acordate de Uniunea Europeană, pentru fermierii din Polonia, Bulgaria și România, afectați de importurile de grâne din Ucraina, a fost stabilit la suma de 56 de milioane de euro, însă cei mai puțini bani îi vor primi chiar fermierii români.

Astfel, din cei 56 de milioane de euro, 30 vor merge în Polonia, 16 vor merge în Bulgaria și doar 10 milioane vor merge către fermierii români!

„Experții de la Comisia Europeană au lucrat cu datele trimise de ministerele agriculturii din aceste țări vina fiind exclusiv a ministrului din România și a echipei sale. Comisarul european pentru agricultură a decis aceste sume pe baza unor analize primite de la ministerele din resort din Polonia, Bulgaria și România. România primește cei mai puțini bani deșii chiar șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Layen a anunțat public că 60% din cerealele din Ucraina au tranzitat sau au rămas pe teritoriul României. România trebuia să acceseze 60% din suma totală de 56 de milioane de euro și nu doar puțin peste 20%. Prețul unei tone de grâu la recoltă a fost de aproximativ 1600 de lei, iar acum este de doar 1.000 de lei. Asta ne arată o pierdere de cel puțin 100 de euro pentru fiecare tonă de grâu, pierdere suportată de fermierii români. România exporta în mod tradițional între 3.8 și 4.2 milioane tone pe an, însă ca urmare a produselor agricole din Ucraina, de la ultima recoltă am exportat doar 2.5 milioane de tone. Fermierii mai au deci pe stoc cel puțin 1.5 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă că astăzi pierderile lor sunt de cel puțin 150 de milioane de euro. În concluzie, cele 10 milioane nu pot acoperi nici măcar parțial pierderile.”

Deputatul liberal îi recomandă ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, să rezolve problemele fermierilor și mai ales să înceteze să pună presiune pe jurnaliștii specializați pe agricultură și să nu le mai ceară acestora să ascundă adevărul.

„În final, oricât de mult ar reuși ministrul să controleze narativul, ceea ce rămâne este faptul că fermierii români au fost reprezentați încă o dată prost de administrația care este astăzi la MADR”, a concluzionat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read