
Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei, recunoaște că sunt întârzieri, la acest moment, în cadrul lucrărilor de introducere a sistemului de colectare a apelor uzate și a celor două stații de epurare, una pentru satele Valea Argovei și Vlădiceasca, iar cealaltă proiectată inițial să deservească satul Siliștea.
„Din corespondența purtată cu reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Călărași, se afirmă că amplasamentul pentru cele două stații de epurare nu este unul optim, acestea aflându-se în zona inundabilă a lacului Frăsinet. Între timp, am hotărât, în urma consultării proiectantului, eliminarea stației de epurare a satului Siliștea și legarea rețelei de eliminare a apelor uzate prin stația care deservește celelalte două sate, Valea Argovei și Vlădiceasca.”
Varianta aceasta a fost agreată inclusiv de finanțator, în fapt Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, costurile acestei investiții diminuându-se astfel, în același timp reducându-se costurile și pentru întreținerea ulterioară a acesteia, fapt reflectat direct în bugetul local.
„Nu e puțin lucru să poți întreține, din fonduri locale, nu una, ci două astfel de stații de epurare. Am avut, ulterior, discuții directe cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării, iar soluția a fost imediat agreată, cu condiția ca această variantă să poată fi acceptată de către proiectant.”
Opinii avizate relevă că stația de epurare pentru satele Valea Argovei și Vlădiceasca nu poate prelua și apele menajere ale satului component Siliștea, însă, pentru o mai bună apreciere a situației, s-a cerut un minirecensământ al rezidenților permanenți, pentru o vedere de ansamblu clară, câtă vreme populația comunei s-a redus, în ultimii 3 ani, cu aproape 10 la sută. În plus, racordarea gospodăriilor la sistemul de canalizare se face etapizat, astfel că se va atinge limita maximă a capacității de funcționare a stației de epurare în aproximativ 10 ani.
„E un avantaj că nu mai construim o altă stație de epurare. Chiar constructorul, care are experiență dobândită, afirma că racordarea gospodăriilor nu este una imediată, ci în ani. În plus, înseamnă și economii legate de consumul de energie electrică.”
10.607.496 lei, echivalentul a peste 2 milioane de euro, este suma repartizată comunei Valea Argovei, pentru înființarea rețelei de apă uzată și a stației de epurare în satul Siliștea, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Tot în cadrul acestui program, pentru satul Siliștea, a fost depus, în cursul anului 2021, proiectul de modernizare a străzilor, pe o lungime de 3,85 kilometri, cu o valoare estimată de 9.562.000 lei. Se așteaptă identificarea soluției optime din punct de vedere tehnic, dar și introducerea rețelei de canalizare, urmând ca modernizarea și asfaltarea străzilor să se efectueze dup finalizarea lucrărilor în cadrul proiectului de canalizare, deja aprobat la finanțare.
Pentru satele Valea Argovei și Vlădiceasca, suma alocată, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, a fost de 16.640.858 lei, pentru înființarea rețelei de apă uzată, cu stație de epurare și modernizare rețea de alimentare cu apă potabilă. Lucrarea este finalizată, însă recepția finală nu este efectuată câtă vreme mai sunt datorii de achitat, de la nivel local, ca urmare a ajustării costurilor cu rata inflației.
Deși comuna Valea Argovei a aprobat aderarea la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua Călărași, depunându-se și cerere în acest sens, scopul fiind atragerea de investiții, din fonduri ale Uniunii Europene, în sistemul de alimentare cu apă potabilă și în cel de epurare, toate investițiile atrase, pentru acest gen de utilități, s-au făcut prin demersuri ale administrației publice locale, în urma unor proiecte depuse în cadrul programelor naționale de investiții.
„Intenționez să propun consilierilor locali să voteze favorabil un proiect de hotărâre prin care comuna noastră să se retragă din cadrul acestei asociații. Nu se justifică aderarea la aceasta câtă vreme toate fondurile atrase au fost de la bugetul național, metrul cub de apă potabilă livrată, la nivel local, este de 2 lei, deocamdată, iar rămânerea noastră în ADI Ecoaqua ar însemna să aliniem prețurile de livrare și de epurare la cele ale asociației, care sunt de 9 ori mai mari. Nici mie, ca primar, nu-mi convine un asemenea preț, pentru că și eu sunt tot cetățean al comunei!”
Stațiile de pompare sunt absolut noi, iar Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei, spune că pasul firesc este cel al înființării, în plan local, al unui serviciu de gospodărie comunală și retragerea din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua Călărași, câtă vreme nu există beneficii de pe urma acestei asocieri, ci doar costuri ulterioare uriașe suportate direct de către populație, doar pentru că întregul sistem de alimentare cu apă și sistemul de epurare nu va fi administrat pe plan local.