AcasăActualitatePPA la Chirnogi: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași în...

PPA la Chirnogi: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași în alertă

În data de 17 martie 2022 a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane prin  Buletin Analiza emis de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti in complexul de porcine din localitatea Chirnogi, judetul Calarasi.

DSVSA Calarasi prin serviciile de specialitate a intervenit in regim de urgenta din data de 15.03.2022, data la care s-au efectuat investigatii suplimentare si s-a demarat ancheta epidemiologica in vederea stabilirii posibilelor cai de intrare si posibila origine a bolii.

In data de 17.03.2022 Centrul Local de Combatere a Bolilor Judetean Calarasi a aprobat planul de măsuri de combatere a Pestei Porcine Africane (PPA), cu respectarea prevederilor Reg 429/2016 CE si reg delegat 687/2020 CE.

Pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afecteaza doar porcul domestic si mistretul.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, pesta porcina africana având un puternic impact social cat si economic.

Fata de focarul nou aparut, incepand cu data declararii oficiale a bolii,  si  in baza planului de masuri de combatere aprobat de CLCB judetean Calarasi, se dispun masuri de restrictii in exploatatii nonprofesionale si exploatatii comerciale detinatoare de animale din :

  • zonele de protectie definite in raport cu focarul, la nivelul exploatatiilor nonprofesionale de animale  si comerciale pe raza localitatii : Chirnogi, in raport cu localizarea focarului
  • zonele de supraveghere definite in raport cu focarul la nivelul exploatatiilor nonprofesionale de pe raza localitatii Cascioarele, Mitreni, Valea Rosie, Clatesti, Radovanu, Valea Popii, Oltenita, Ulmeni, in raport cu localizarea focarului

In aceste zone, pentru o perioada de cel putin 30 zile si daca nu apar alte focare de boala,  de la data dezinfectei finale efectuata  in exploatatia afectata in gospodariile aflate in zonele de restrictii :

  •   este interzisa miscarea suinelor, produselor si subproduselor provenite de la acestea, a gunoiului de grajd.
  • Miscarea animalelor din celelalte specii va fi efectuata doar cu acordul DSVSA Calarasi in baza notificarii medicului veterinar de libera practica de la nivelul localitatii.

DSVSA Calarasi, atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind  detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine, cu respectarea conditiilor de biosecuritate:

  • Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
  • Pana la 20 capete suine  si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi, declararea activitatii la Registrul Oficiului Comertului ;
  • Suinele detinute, obligatoriu vor fi identificate prin crotaliere.
  • Suinele vor fi declarate la registrul agricol

Atentie! Este interzisa cresterea de suine la stane, diguri de ape, pe terenuri agricole, in fonduri de vanatoare.

In cazul nerespectarii conditiilor de biosecuritate si detinerii unui numar mai mare de 5 capete porci pentru ingrasat si consum familial, fara a detine certificat de inregistrare sanitara veterinara emis de DSVSA Calarasi, cat si detinerea de suine necrotaliate vor fi aplicate amenzi in baza HG 984/2015, cu modificari, in valoare de pana la 2400 lei.

In gospodariile populatiei , DSVSA Calarasi recomanda crescatorilor de porci :

  • de a  aplica reguli minime de biosecuritate care nu implica costuri suplimentare: Intrarea in zona de crestere a porcilor se va face in haine si incaltaminte special prevazute in acest sens, folosite doar in interiorul curtii ;
  •  instalarea de dezinfectoare pietonale prevazute cu solutie soda caustica la intrarea in gospodarie;

        – examinarea zilnica a efectivelor de porci;

           – informarea imediata a medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boala;

         – nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt in contact cu acestea;

  • cadavrele vor fi mentinute in gospodarie pana la sosirea medicului veterinar.
  • se va limita accesul altor persoane sau vehicule in gopodarie, mai ales daca este cunoscut ca acestea vin in contact cu porci din alte crescatorii sau din zone in care evolueaza pesta porcina africana.

 Despagubiri pentru gospodariile afectate de PPA vor fi acordate in cazul in care detinatorii de suine vor declara animalele la Primarie, la registrul agricol si vor conlucra cu medicii veterinari de libera practica si cu autoritatile veterinare privind anunatarea cazurilor de boala si /sau moarte la suinele detinute, pentru prevenirea si limitarea focarelor de infectie cu PPA,  acestia urmand a fi despagubiti pentru pierderile suferite conform HG 1214/ 2009, cu modificarile ulterioare HG 484/2018.

 DIRECTOR EXECUTIV,

Dr Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read