AcasăActualitateDSVSA Călărași în alertă ca urmare a evoluției gripei aviare în județul...

DSVSA Călărași în alertă ca urmare a evoluției gripei aviare în județul Giurgiu

CA URMARE A EVOLUTIEI GRIPEI AVIARE

ÎN JUDETUL GIURGIU

In data de 27.03.2022, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului gripei aviare, la păsările dintr-o exploatație comercială din localitatea Braniștea, comuna Oinacu din județul Giurgiu.

Ferma are un efectiv de aproximativ 33.000 de găini ouătoare.

Imediat, la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară.

La nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport și furajelor.

Întregul efectiv de păsări va fi ucis, subprodusele rezultate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. Ulterior, întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată.

În jurul focarului s-au delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km.

În aceste zone restricțiile vor fi menținute minimum 30 de zile.

Reamintim crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariția și răspândirea viusului gripei aviare:

– păsările domestice trebuie ținute separat și în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri și bălți;

– furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;

– așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;

– obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

DSVSA Calarasi solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul României.

DSVSA Calarasi va intensifica controalele oficiale, si face apel către populație de a respecta măsurile de profilaxie necesare pentru a împiedica răspândirea virusului:

•Menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările  salbatice;

•Interzicerea mișcării păsărilor din, sau în afara exploatațiilor ;

•Interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciu de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice;

•Interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri sau bălți;

•Obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie; 

•În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Calarasi  pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator; 

• supravegheati copii !! nu ii lasati sa se joace cu pasarile sau cu cadavrele de pasari

• Targurile de animale vii  se mentin inchise si este interzisa comercializarea de animale si/ sau pasari  in locuri adiacente targurilor,  domeniul public sau alte spatii neautorizate sanitar veterinar

Pana la sosirea medicului veterinar :

– Nu puneti mana pe pasarile bolnave;

– Pastrati pe loc cadavrele de pasare – este interzisa aruncarea acestora;

– Este interzisa taierea pasarilor bolnave, folosirea sau comercializarea lor.

Având în vedere interesul protejării aviculturii românești, crescătorii de păsări trebuie sa constientizeze să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile pe care le dețin, in special in exploatatiile comerciale de pasare.  Masurile de biosecuritate trebuie aplicate inclusiv în timpul afluirii de material de reproducție sau păsări vii pentru repopularea fermelor provenite din comerțul intracomunitar sau din țări terțe.

            De asemenea, D.S.V.S.A Calarasi atentioneaza asupra derularii campaniei de vaccinare antipseudopestoase aviare incepand cu luna martie 2022. Pentru desfasurarea in bune conditii a actiunii,  cetatenii sunt rugati sa colaboreze cu medicii verterinari de libera practica in vederea vaccinarii efectivelor de pasari. Actiunea este obligatorie, contracost si  suportata de proprietar.

In cazul refuzului prezentarii pasarilor pentru efectuarea actiunilor obligatorii proprietarii pot fi sanctionati in baza prevederilor HG 984/2005 cu modificari, cu amenzi in valoare de pana la 2400 lei.

Acordati tot sprijinul personalului sanitar veterinar si autoritatilor responsabile, si in cazul semnelor de boala si/sau moarte a pasarilor proprietarii sunt rugati sa anunte urgent,   medicul veterinar de libera practica si /sau DSVSA Calarasi  la numar de  telefon 0242 313676.

DIRECTOR EXECUTIV ,

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read