AcasăActualitateCampania "Opriți Pesta Porcină Africană"

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană”

O campanie importantă a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) se desfășoară în 2022 pentru al treilea an consecutiv, cu scopul de a continua conștientizarea populației cu privire la pesta porcină africană (PPA) care afectează porcii domestici și mistreții din Europa. Campania are ca țintă regiunea din Sud-Est a Europei și se desfășoară în parteneriat cu autoritățile locale din optsprezece țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Fermierii, medicii veterinari și vânzătorii sunt vizați în cadrul campaniei, deoarece aceștia au un rol important în diseminarea informațiilor și aplicarea măsurilor de biosecuritate în exploatații și fonduri cinegetice.

„Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă care se răspândește în regiuni din Europa neafectate până acum. Răspândirea bolii reprezintă o amenințare globală și a dus la pierderi devastatoare pentru crescătorii de porci din Europa și nu numai”, spune Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.

„Lucrăm împreună cu partenerii din cadrul autorităților locale, pentru a ajunge la fermierii ale căror animal și mijloace de trai au fost afectate de această boală mortală. Campania #StopASF (stop pestei porcine africane) are ca scop informarea fermierilor, precum și a medicilor veterinari și a vânătorilor, cu privire la ceea ce trebuie să urmărească, cu mesajul nostru de a detecta, preveni și raporta.”

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a stopa răspândirea PPA în UE și în țările vecine.

Ce este pesta porcină africană?

PPA este o boală virală mortală care afectează porcii domestici și mistreți. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoacă pierderi socio-economice semnificative în multe țări. Nu există vaccinuri aprobate în Europa, astfel încât un focar poate duce la sacrificarea unui număr mare de porci în zonele afectate.

Cui se adresează campania?

Campania se adresează grupurilor de persoane și indivizilor care intră în contact cu porcii domestici și mistreți, în special crescătorilor de porci, vânătorilor și medicilor veterinari. Cu ajutorul grupurilor locale de fermieri, organizațiilor veterinare, asociațiilor de vânătoare și altor organisme relevante, campania urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la modul de prevenire a răspândirii PPA.

Pentru mai multe informații, precum și pentru fișele informative, infografice, kit de postări pentru rețelele sociale și alte materiale, vizitați site-ul campaniei ASF a EFSA.

În contextul epidemiologic actual datorat evoluției pestei porcine africane în state membre, cât și pe teritoriul României, trebuie menținută o stare permanentă de alertă pentru realizarea unei monitorizări mai eficiente a mișcărilor de animale, în special suine, a comerțului cu produse și subproduse de origine animală provenite de la acestea, în scopul prevenirii apariției sau împiedicării răspândirii bolii.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numărul de telefon al DSVSA Călărași – 0242/313676.

Director executiv,

Dr. Gheorghe DRĂGĂNICĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read