AcasăBREAKING NEWSCazul Bazarul: Ion Popa vrea să le dea foc angajaților de la...

Cazul Bazarul: Ion Popa vrea să le dea foc angajaților de la Primăria Călărași

Sunt indicii rezonabile că avem de-a face cu comiterea unui lanț întreg de nereguli, într-o acțiune întreprinsă de Primăria Călărași, de îndepărtare a unor garaje, amplasate legal, pe domeniul public, pe strada Trandafirilor.

Hârtie lipită pe uși

Proprietarii respectivelor garaje s-au trezit, la sfârșitul lunii ianuarie 2018, cu o hârtie, neasumată, lipită pe uși, prin care erau atenționați să-și ridice respectivele construcții, altfel acestea vor fi îndepărtate cu forța. Notificarea are, la Primăria Călărași, numărul de înregistrare 3011/22.01.2018. Aceasta a fost anulată, printr-o decizie a primarului Daniel Ștefan Drăgulin, după ce mai mulți cetățeni, vizați de respectiva notificare, s-au adresat instanțelor de judecată. Deși respectivul act fusese anulat, Primăria Călărași a revenit, în aceste zile, cu o altă decizie, și aceasta fiind adusă la cunoștința proprietarilor de garaje, de pe strada Trandafirilor, prin lipirea unei hârtii, neasumate, de uși. „Pe data de 3.05.2018 se va proceda la ridicarea garajelor, conform notificării anterioare nr. 3011 din 22.01.2018”. De la Primăria Călărași nu ni s-a putut spune cum poate fi invocat un document, în speță o notificare, într-un demers juridic, câtă vreme acesta fusese anterior anulat chiar de către emitent.

Bani din bugetul local

Se invocă faptul că pe terenul de pe strada Trandafirilor, din Călărași, ar urma să fie construit un loc de joacă pentru copii, dar și să se amenajeze și parcări de reședință, în acest sens existând și un plan urbanistic zonal. Nu l-a văzut nimeni și nu există documente publice în acest sens. Planul urbanistic zonal este o cerință obligatorie mai ales că, aici, avem de-a face cu o schimbare a destinației terenului, câtă vreme în zonă, contrar afirmaților făcute de reprezentanții Primăriei Călărași, nu urmează să se amenajeze locuri de joacă pentru copii și parcări de reședință, ci se vor amplasa, pe un termen nedefinit, barăcile din Bazarul Călărași, acesta urmând să sufere modernizări, într-un viitor nedefinit. Și Vasile Manea, directorul Serviciului Public Piețe Oboare, este de acord că proiectarea și execuția noului bazar de la Călărași ar putea să dureze minim 2 ani. Valoarea investiției este asigurată din bugetul local, suma minimă necesară acestui proiect fiind  1 milion de euro. La o astfel de valoare a lucrărilor, cu siguranță că vor exista contestații la procedura de atribuire, fapt care ar întârzia, poate și cu un an, începerea lucrărilor la această investiție.

Autorizații la zi

Ca soluție, deși în zonă s-ar vrea amenajarea unui loc de joacă pentru copii, dar și amplasarea de parcări de reședință, Primăria Călărași, prin hotărâre de consiliu local, cedează suprafața de 2.000 mp de teren, de pe strada Trandafirilor, către SP Piețe Oboare, cu scopul de a se amenaja aici un bazar provizoriu, până la construirea altuia nou, pe vechiul amplasament. Ca primă măsură, s-a procedat la ridicarea garajelor, deși multe dintre ele erau amplasate legal, ultima autorizație fiind înnoită, spre exemplu, anul trecut. Mai mult, Primăria Călărași a încasat deja banii reprezentând taxa de concesiune, în unele cazuri, iar soluția invocată de autoritățile locale, în acest caz, este aceea de restituire a respectivelor sume., fapt nemaiîntâlnit, până acum. Deși proprietarii au fost înștiințați că se va proceda la ridicarea garajelor respective în ziua de 3 mai, acest lucru s-a întâmplat în data de 2 mai, un proprietar de garaj trezindu-se fără acesta, invocând că acesta i-a fost ridicat după ce, în prealabil, i-a fost spart. Va depune plângere penală în acest sens.

Se schimbă destinația terenului

„Eu am concesiune valabilă până în anul 2018. Știi când vii să îmi iei mie garajul? Când îmi trimite Primăria Călărași adresă oficială că, din acest moment, îmi încetează concesiunea”. Cel care afirmă asta se numește Ion Popa. Spune că are deja pregătit un bidon cu 3 litri de benzină: „O să vezi ce n-ai văzut în viața ta! Eu le dau foc! Ce-o veni, trailer, macara, tot, le dau foc. Uite, e pregătită benzina.” Ion Popa spune că nu are cum să i-a în considerare o hârtie lipită pe ușa garajului. „Când am făcut contractul, eu am făcut cu Primăria Călărași. Logic este ca Primăria Călărași este să-mi trimită o hârtie pe care să mi-o aducă poștașul. Eu ce atac în instanță, o hârtie lipită pe ușa garajului?” În zonă, au mai rămas 6 garaje neridicate. Unii, e adevărat, și-au amenajat și pivnițe, sub garaje, fapt descoperit după ridicarea acestora. Problema, însă, e de natură juridică, atâta vreme cât în zonă este prevăzut să se amenajeze un loc de joacă pentru copii și parcări de reședință, iar Primăria Călărași schimbă destinația terenului, fie și pe termen provizoriu, dându-l în administrare Serviciului Public Piețe Oboare, acesta urmând să-l amenajeze drept spațiu comercial, fapt ilegal.

Termen de finalizare nedefinit

De la Primăria Călărași ni s-a spus că pe această speță urmează să ne fie remis un punct de vedere, prin arhitectul șef al municipiului Călărași, Laurențiu Samoilă. Urmează, din câte am înțeles, să ni se comunice și dacă locuințele din Parcul Dumbrava au autorizație de construcție, dar și alte imobile construite, cu japca, pe domeniul public. Cetățenii de pe strada Trandafirilor sunt nemulțumiți de soluția găsită de Primăria Călărași prin mutarea celor din Bazarul călărășean la ei pe stradă câtă vreme se știe că lucrările de acest gen au termen de finalizare nedefinit. Spre exemplu, numai amenajarea scuarului de pe principala arteră a municipiului Călărași a avut un termen de finalizare restant de mai bine de 1 an.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read