AcasăBREAKING NEWSPercheziții la Răzvani și Dragoș Vodă, la stăpânii de sclavi

Percheziții la Răzvani și Dragoș Vodă, la stăpânii de sclavi

Sunt în derulare, la acest moment, percheziții la stăpânii de sclavi de pe raza satelor Răzvani și Dragoș Vodă, județul Călărași.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcția de Investigații Criminale, pun în aplicare  31 de  mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și pe raza județelor Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile.  Exploatarea persoanelor vătămate,  persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire, scopul final fiind concretizat în   obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei. 


Cu privire la un număr de 26 de suspecți în cauză, au fost emise mandate de aducere, audierile urmând a se realiza la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.


De asemenea,  15 martori, față de care a fost îndeplinită procedura legală de citare, urmează a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române.


Investigațiile au fost declanșate ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale.


Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Poliției Capitalei și I.P.J. Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.


Având în vedere particularitățile cauzei, la unele adrese unde se efectuează percheziții domiciliare, alături de polițiști acționează  medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București,  care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.
Este  vizată cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a persoanelor vătămate, precum și identificarea și ridicarea unor mijloace de probă.

Concomitent cu acțiunea desfășurată de către Direcția de Investigații Criminale și D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în același context, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pun în executare 21 de mandate de percheziție domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read