Actualitate

Comunicat de presă: Prețul apei, la Călărași

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua va dezbate în ședința vineri 31 ianuarie cererea operatorului Ecoaqua prin care se solicită creșterea prețului la apă cu 20,95%, de la 3,77lei/mc la 4,56lei/mc și o majorare a tarifului la canalizare de 17,35% . Solicitarea este avizată de autoritatea de reglementare din domeniu, ANRSC, în baza metodologiei prevăzută de lege și are la bază în principal creșterile salariului minim, a energiei și materiilor prime utilizate în procesul de producție, transport și distribuire. Alăturat acestei cereri va fi discutată, ca alternativă, varianta agreată de principiu de asociați, într-o ședință anterioară, de aprobare parțială prin majorarea cu 10% a prețului la apă și cu 10% a tarifului la canalizare . Din cifrele prezentate la ședința anterioară, lipsa unei decizii privind majorarea prețului și tarifului ar putea conduce în primul semestru al acestui an la incapacitatea de plată a Operatorului, periclitarea continuității serviciului (întreruperea livrării apei), imposibilitatea plății salariilor și asigurării siguranței în exploatare a utilităților existente, fapt ce ar avea consecințe grave asupra populației deservite și funcționării serviciului. De asemenea cererea de finanțare aferentă fondurilor POIM, care implică cea mai mare investiție în infrastructura edilitară existentă vreodată în județele Călărași și Ialomița, în valoare de 240 milioane euro, se află într-un stadiu foarte avansat iar o eventuală destabilizare economică a beneficiarului Ecoaqua SA, ar fi echivalentă cu eliminarea acestuia din cursa acerbă pentru obținerea acestor fonduri care sunt insuficiente pentru nevoile existente la nivel național . Membrii asociați au discutat, totodată, despre creșterile prețurilor de consum, a prețurilor la energie și alte utilități sau servicii, din ultimii doi ani (de când a avut loc ultima creșterea a prețului/ tarifului la apa/canal) și modul în care deopotrivă situația financiară a populației deservită a avut de suferit iar o creștere bruscă, într-un procent de cca 20%, ar putea fi excesivă pentru populația deservită, putând duce la scăderea gradului de încasare. Având în vedere dezbaterile publice existente, vă asigurăm de faptul că Asociația va gestiona cu responsabilitate această situație, unul dintre principiile aferente obiectivelor ADI este practicarea “unei politici tarifare echilibrate care să asigure, pe de o parte, sursele necesare pentru operare, dezvoltare, modernizare iar pe de altă parte, să nu se depășească limitele de suportabilitate ale populației”…

Președinte ADI Ecoaqua – Constantin Sava, Primarul Municipiului Urziceni Director executiv – Drăgulin Alin-Bogdan

INFORMARE PRIVIND AVARIILE LA REȚEAUA DE APĂ ȘI CANALIZARE

Parteneriatul Klaus Iohannis – PNL va duce la construirea ”României normale”

Klaus Iohannis, la depunerea candidaturii: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români!