AcasăPe surseDorobanțu - Lapte la dozator: Scandal pentru înființarea unei ferme de taurine

Dorobanțu – Lapte la dozator: Scandal pentru înființarea unei ferme de taurine

1.500 lei este valoarea amenzii aplicate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică firmei I.I. C.G.G. Chiriță Maria, din Dorobanțu. Firma are în administrare o fermă zootehnică, cu peste 200 de capete de bovine, situată în partea de vest a satului Dorobanțu, în vecinătatea lacului Mostiștea.

Fără soluții

Zeci de tone de de gunoaie de grajd sunt depozitate pe un teren aflat în imediata apropiere a fermei, terenul fiind în proprietatea Primăriei Dorobanțu. Viceprimarul localității, Vasile Călin, știe că, de-a lungul timpului, ferma s-a extins către zona locuită a localității, fapt care a atras nemulțumirea vecinilor, deranjați de mirosul insuportabil. „Terenul este al primăriei. Oricând putem fi amendați”. Vasile Călin ne spune că nu vede o soluție pentru remedierea acestei situații, astfel încât dejecțiile și gunoiul de grajd să nu mai fie depozitate pe malul lacului Mostiștea. La un recent control, Direcția de Sănătate Publică a avut mai multe constatări, rezultând că felul în care funcționează ferma de vaci se realizează cu încălcarea legii. S-au efectuat măsurători între ferma de vaci și zona locuită, rezultând că distanța este una sub limita prevăzută de Ordinul ministrului Sănătății nr. 119, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Articolul 11) din acest act normativ prevede o distanță minimă de 200 de metri între ferme și crescătorii de taurine între 201 capete și 500 capete de minim 200 de metri de ultima proprietate.

Construcții ilegale

Reprezentatul fermei de vaci, Marian Chiriță, neagă că pe teritoriul acesteia nu s-ar afla o fosă septică. „Gura lumi… E mult mai ușor să stai să critici un om decât să muncești!” Însă nu ne poate arăta acest lucru, scuzându-se că nu este în localitate. „Vă sun mai pe seară și stabilim o întâlnire”. Vasile Stoica, primarul localității, ne spune că, inițial, ferma număra până în 10 capete de bovine. Cu timpul, s-a dezvoltat, ajungând, azi, la peste 200. „Normal, toți vecinii s-au inflamat. Și nici el nu este gospodar. Adică să-și facă o platformă de gunoi și o fosă septică sau ce mai trebuie”. Nimeni nu știe unde sunt aruncate dejecțiile provenind de la animale. În curtea fermei, acestea sunt colectate lângă un gard, în spate, direct pe pământ. Vacile sunt ținute numai în grajduri, ne spune un vecin, afectat de ceea ce se întâmplă. Sunt ținute într-un fel de mâzgă. De la această fermă aparținând I.I. C.G.G. Chiriță Maria, din Dorobanțu, călărășenii cumpără lapte, de la un dozator amplasat în Piața Agroalimentară Big-Orizont. Ferma și împrejurimile seamănă, mai degrabă, cu o groapă de gunoi. „Între timp, el a mai improvizat niște hale metalice, unde-și ține cele 220 de vaci. S-a constatat că el nu a cerut acordul vecinilor ca să înființeze această fermă de vaci. În urma unui control al Direcției de Urbanism, de la județ, a rezultat că el a construit acolo în mod ilegal și că funcționează fără autorizație de construcție.”

Dezbateri aprinse

În plus, se are în vedere extinderea acestei afaceri de familie, prin construirea unei alte ferme, tot în apropierea zonelor locuite. Se are în vedere și amenajarea unui abator, prin fonduri provenite de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, valoarea acestei investiții find de 1 milion de euro, ducând la crearea de noi locuri de muncă, în zonă. „Zona unde urmează să se amenajeze noua fermă este situată în extravilanul localității. Pentru asta, s-a cerut aprobarea, în consiliul local, al planului urbanistic zonal. Ședințele de consiliu local fiind publice, cetățenii care au case, în zona respectivă, au participat și ei. Au discutat cu fiecare consilier, întrebându-i dacă le-ar conveni ca lângă locuința lor să se construiască un grajd sau, mă rog, o fermă de vaci. În urma acestor dezbateri, votul consilierilor a fost negativ.” Cel care s-a opus cel mai vehement acestui proiect este Gheorghe Grigore, cunoscut drept Gigel, care are locuința gard în gard cu ferma de vaci a familiei Chiriță. „El ar vrea să se mute tot cartierul, ca să-și poată extind e grajdurile. Acum adie vântul spre Mănăstirea și nu prea se simte. Dar, în rest, nu poți respira din cauza mirosului dejecțiilor aruncate prin toată ferma.” Demersuri pentru intrarea în legalitate a fermei se fac de peste 2 ani. „Măsurat de Direcția de Sănătate Publică, distanța este de 118 metri, deși eu sunt gard în gard cu el. Nu știm unde să mai mergem să ni se facă dreptate. Nu poți sta din cauza mirosului.”

Lapte la dozator

Gheorghe Grigore ne spune că toate dejecțiile sunt aruncate în imediata apropiere. Afirmă că ferma deține mai multe capete de taurine decât cele declarate. „De când a venit Direcția de Sănătate Publică, a mai făcut curat. Unde-i tractorul ăla, erau doi metri de bălegar d-ăla, ce mănâncă vacile astea aici, e teroare!… Uitați în ce hal funcționează și alimentează orașul Călărași cu lapte, are trei dozatoare. Cum poate să fie mizerie de nedescris aici și să funcționeze și să alimenteze orașul cu lapte?”

Articolul precedentComunicat de presă
Articolul următorAnunț public

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read