Acasă BREAKING NEWS La zi: Datele despre evoluția infecției cu noul coronavirus, la nivelul județului...

La zi: Datele despre evoluția infecției cu noul coronavirus, la nivelul județului Călărași

Pe raza municipiului Călărași, prima suspiciune de infecție cu coronavirusul Covid 19 a fost înregistrată în data de 25 februarie. Angajații SMURD au descins la o adresă, sitiată pe strada Nicolae Titulescu, de unde au preluat, în stare de izolare, un bărbat.

Bărbatul, în vârstă de 43 de ani, întors din Italia la data de 19 februarie, dintr-o zonă aflată la circa 300 de kilometri de zona de carantină din această țară, prezenta simptome specifice: tuse și durere în gât.

“Există o persoană întoarsă dintr-o zonă care nu se afla în monitorizare la data intrării în ţară. Ulterior, în zona au fost declarate localităţi cu transmitere interumană. Pentru siguranţa persoanei şi a celor cu care a avut contact apropiat, deoarece în intervalul de 14 zile de la întoarcerea în ţară prezintă tuse şi dureri în gât, s-a procedat la izolare şi prelevare probe. Măsurile ulterioare vor fi instituite în funcţie de rezultatele de laborator. Persoana nu a vizitat una dintre localităţile care impun carantină”, a anunţat DSP Călăraşi, prin Cezar-Cristian Rădulescu, director executiv. Ulterior, suspiciunea de infectare cu coronavirusul Covid – 19 a fost infirmată.

La data de 27 februarie, aceeași instituție, Direcția de Sănătate Public, preciza că, la nivelul județului Călărași, nu există nici un caz confirmat și nici un caz de suspect de infecție cu noul coronavirus. În schimb, s-a luat decizia ca 26 de persoane să fie autoizolate, la domiciliu.

Tot în aceeași dată s-au făcut recomandări ca, pe lângă respectarea măsurilor de igienă, să se evite, pe cât posibil, organizarea tuturor evenimentelor publice, de tip cultural sau sportiv, evenimente care presupun participarea unui număr mare de persoane, în același timp și în aceeași locație, recomandare care, însă, la acest moment, nu este respectată la nivelul localităților județului Călărași.

Vasile Manea, directorul SP Piețe Oboare, de la nivelul municipiului Călărași, ne-a precizat că târgul săptămânal, organizat la nivel de municipiu, funcționează, însă cu câteva restricții. Au fost interzise la vânzare produsele de îmbrăcăminte, cu preponderență cele care sunt prezentate într-un mod impropriu, pe jos. “Oborul săptămânal funcționează, dar cu ceva mai multă atenție din partea noastră. Efectuăm dezinfecții periodice”.

La nivelul municipiului Călărași, primăria locală a constituit un grup operativ de lucru, încă din data de 26 februarie, având drept scop supravegherea și combaterea posibilelor infecții cu coronavirus, grup care va lua măsuri, în funcție de evoluția situației, acestea urmând a fi anunțate în timp util populației.

În aceeași dată, Instituția Prefectului Județului Călărași a emis un comunicat intitulat “Ce trebuie să știți despre coronavirus.” Sunt specificate, în acest document, 10 elemente comportamentale care trebuie urmate, în această perioadă:

  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Pentru data 29.02.2020, Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași a precizat că monitorizează 40 de persoane, din județ, aflate în autoizolare la domiciliu.

“Starea de sănătate a persoanelor autoizolate este bună, acestea nu prezintă simptome și se află în legătură permanentă cu DSP Călărași. În acest moment, în județ, nu avem persoane în carantină”.

Pentru aceeași dată de 29 februarie, o altă suspiciune de infectare cu acest tip de virus a fost sesizată la o persoană din mediul rural, venită în țară în cursul zilei de 26 februarie. A fost transportată și izolată la Spitalul Județean de Urgență Călărași, secția de boli infecto-contagioase, conform procedurilor, prin apelarea la serviciul 112, cu ajutorul unui mijloc de transport adecvat, aparținând I.S.U. Călărași, în condiții de securitate.

Pentru data de 2 martie, la nivelul județului Călărași sunt în proces de monitorizare 82 de persoane, autoizolate la domiciliu. S-a luat această măsură ca urmare a sosirii, din țările cu focare de coronavirus, mai precis din Italia, doar ca măsură de prevenție, persoanele respective neacuzând vreun simptom specific acestei boli. Este vorba de 41 de persoane venite din Italia și de alte 41 de persoane care fac parte din familiile acestora. Măzurile au fost luate pentru familii din Fundulea, Chirnogi și Curcani, conform datelor noastre. “Familiile sunt monitorizate telefonic. Aprovizionarea cu produse uzuale se face prin intermediul vecinilor, al altor rude sau prin intermediul prietenilor. În cazul în care numărul persoanelor izolate la domiciliu se va mări, iar persoanele respective nu au posibilități materiale pentru asigurarea nevoilor zilnice, se va proceda la asigurarea de alimente de strictă necesitate prin intermediul primăriilor locale”. Declarația ne-a fost făcută de Cezar-Cristian Rădulescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a județului Călărași.

Conform specialiștilor în domeniu, acest tip de virus dispare în cazul în care temperatura atmosferică este mai mare de 25 de grade Celsius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read