AcasăActualitateLocalitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Dorobanțu

Localitățile călărășene, realități și perspective: Comuna Dorobanțu

15.248.090 lei este suma atrasă de comuna Dorobanțu, pentru reabilitarea și modernizarea de drumuri comunale, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. La acest moment, lucrările sunt în plină desfășurare, Vasile Stoica, primarul comunei, declarând că stadiul acestora este unul mulțumitor.

Două proiecte au fost depuse și acceptate la finanțare, în cursul anului trecut:

  • modernizare străzi în satul Dorobanțu, cu o alocare de la bugetul național de 7.839.643 lei, vizând reabilitarea și asfaltarea străzilor: Mihai Viteazu (949 metri liniari); Constantin Brâncoveanu (1050 metri liniari); Tudor Vladimirescu (1049 metri liniari); Ion Heliade Rădulescu (1050 metri liniari);
  • modernizare străzi în satele Vărăști și Boșneagu, cu o alocare de la bugetul național de 7.355.045 lei, vizând reabilitarea și asfaltarea străzilor: Decebal (1159 metri liniari), Mihai Racoviță (1066 metri liniari), Alexandru cel Bun (992 metri liniari), din satul Vărăști; Mostiștei (1853 metri liniari), din satul Boșneagu.

De câteva zile au fost reluate lucrările în cadrul acestor două proiecte, lucrându-se la calibrarea străzilor care urmează să fie modernizate în satul Vărăști. Vor demara și lucrările de modernizare a străzii principale din satul Boșneagu, aceasta traversându-l de la sud la nord, cu intrare din DN31, paralel cu DJ304, până la joncțiunea cu acesta, la ieșirea dinspre satul vecin, Ulmu.

Fața satului Dorobanțu a fost schimbată radical după ce, printr-un alt proiect depus de actuala administrație publică a comunei, condusă de primarul Vasile Stoica, a fost atrasă suma de 3.462.841 lei, prin Compania Națională de Investiții, folosită pentru construirea Centrului Cultural Multifuncțional, clădire emblematică a satului recepționată la data de 8 aprilie 2023. Sala de festivități măsoară 170 mp, în vreme ce spațiul destinat bibliotecii comunale are o suprafață de 61 mp. Construită în regim de înălțime P+1, clădirea ultramodernă are 928 metri pătrați suprafață construită și 791 metri pătrați suprafață utilă.

Din fonduri provenite de la bugetul propriu, s-au derulat, în cursul anului trecut, lucrări de amenajare exterioară, însemnând alei, spații verzi, locuri de parcare și de odihnă, suma totală investită fiind de 310.00 lei, din care 110.000 partea de cofinanțare locală pentru lucrările executate la Centrul Cultural Multifuncțional, iar suma de 200.000 lei pentru lucrări de amenajare peisagistică.

Totodată, au demarat lucrările pentru amenajarea pistei pentru biciclete, proiectată de-a lungul DN31, dinspre Călărași spre Oltenița, pe partea dreaptă a căii de rulare.

Contractul de finanțare a fost semnat la data de 15.12.2022, cu Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – Fond Local, valoarea totală a investiției fiind de 2.193.427 lei.

Tot la Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, au mai fost depuse proiectele:

  • reabilitare termică primărie – Componenta C5: Valul Renovării;
  • achiziție echipamente și mobilier școală – Componenta C5: Educație;
  • reabilitare termică grădinița Dorobanțu – Componenta C5: Valul Renovării;
  • reabilitare termică școala Vărăști – Componenta C5: Valul Renovării;
  • reabilitare termică școala Boșneagu – Componenta C5: Valul Renovării.

Vasile Stoica, primarul comunei Dorobanțu, declară că așteaptă ca un al treilea proiect, vizând modernizarea și asfaltarea de străzi în satul Dorobanțu, să fie acceptat la finanțare, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Proiectul, cu o valoare estimată de 751.311 lei, reprezintă o cotă infimă dintr-o solicitare mai amplă, în valoare totală de 25.414.076 lei, sumă necesară modernizării și asfaltării a încă 16.096 metri de străzi de interes local, în satul Dorobanțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read