AcasăActualitateMASURI DISPUSE DE DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR CALARASI...

MASURI DISPUSE DE DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR CALARASI PENTRU PROTEJAREA POPULATIEI IN PERIOADA PREMERGATOARE A SARBATORILOR DE IARNA 2019

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil si inscopul prevenirii aparitiei si evolutiei pestei porcine africane, DSVSA Calarasi va intensifica acţiunile de supraveghere şi control, prin măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.

În baza unui program de lucru stabilit de către directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Calarasi au fost constituite echipe mixte care vor verifica, în perioada 04.12.2019 – 07.01.2020, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, in special restaurante la nivelul carora se vor organiza mese festive de Revelion.

Controalele oficiale vor urmări, în principal, următoarele aspecte:

– condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor de origine animală;

–  condiţiile de depozitare a produselor de origine animală;

–  originea alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală şi a modului în care sunt expuse la vânzare; prezenţa, după caz, a vitrinelor frigorifice care să menţină o temperatură corespunzătoare şi care să evite contaminarea produselor;

– cerinţele referitoare la marcarea cărnii şi identificarea produselor de origine animală, în special prezenţa mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de carcase provenite de la porcine şi existenţa, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne;

–  cerinţele referitoare la marcarea si etichetarea produselor de origine animală;

– condiţiile de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală;

– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar;

– interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/ înregistrate sanitar veterinar;

– verificarea existenţei echipamentelor şi a aparaturii necesare efectuării examenului trichineloscopic.

Atentie! DSVSA Calarasi atrage atenția asupra importanței efectuării examenului trichineloscopic pentru porcii sacrificati in gospodariile populatiei in perioada  premergatoare Sarbatorilor de Craciun.

Examenul trichineloscopic al carnii provenita de la porcinele sacrificate in mod traditional  in gospodariile populatiei, se poate efectua  la Cabinetele medical-veterinare concesionate din fiecare localitate, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti.

Obligatoriu se vor aduce probe concludente (muschi pilier diafragmatic si muschi intercostali) si CROTALIA.

Examenul triuchineloscopic este contra cost.

La nivelul DSVSA Calarasi si al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) va fi afisat programul de activitate cu asigurarea permanentei, inclusiv in zilele de sambata si duminica pentru perioada 04.12 –28.12.2019, cat si locaţiile de pe raza judeţului unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc provenita din gospodariile populatiei ca urmare a taierilor traditionale, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare.

Orice suspiciune de infestatie cu Trichinella spp. constatata de catre medicii veterinari concesionari, va fi confirmata sau infirmata, dupa caz, de catre LSVSA Calarasi.

In cazuri pozitive la Trichinella spp. masurile vor fi luate de catre medicii veterinari oficiali CSVSAO impreuna cu inspectori ai DSVSA Calarasi.

DSVSA Calarasi atentioneaza asupra :

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

În situaţia în care constatati că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii, izolati animalul si anuntati medicul veterinar de libera practica . Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă anunatati in maxim 24 ore si porcul este identificat (crotaliat) și înregistrat.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

             Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala si non-animala in spatii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranta alimentelor si neinregistrate, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu sunt asigurate conditii adecvate de igiena si siguranta alimentara.

Este interzisa comercializarea suinelor din exploatatii neautorizate sanitar veterinar, suinele din gopodariile populatiei fiind admise doar in consum familial.

Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea carnii si a produselor din carne.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al  D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.

DIRECTOR  EXECUTIV

Dr. Viorel BUCUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read