AcasăBREAKING NEWSDragalina: Pesta porcină africană a afectat un complex cu 20.000 de capete

Dragalina: Pesta porcină africană a afectat un complex cu 20.000 de capete

De 6 zile au fost recoltate probe de la complexul de porcine aparținând firmei Nutricom SA, care funcționează pe raza comunei Dragalina. Virusul pestei porcine a fost confirmat în cursul zilei de ieri, 15 septembrie. În fermă, la ora actuală, mai sunt 21.000 de capete de porci. Toți urmează să fie sacrificați în cursul zilei de 17 septembrie. Situația pestei porcine, în județul Călărași, e total scăpată de sub control.

Lumea e alarmată

Complexul de îngrășare a porcilor se află la mai puțin de 1 kilometru de satele Drajna Nouă și Dragalina. Se preconiza, în ședința Comitetului Județean de Urgență constituit pentru combaterea pestei porcine africane ca toți porcii din complexul de la Dragalina să fie eutanasiați și îngropați. Soluția aleasă de autorități a stârnit revoltă în rândul localnicilor. Aproape 200 de tone de  carne care urmează să se descompună ar putea fi îngropată într-o zonă unde pânza freatică se află la o cotă extrem de ridicată. Sunt cunoscute datele referitoare la inundațiile periodice care au loc, primăvara, în această localitate. Gabriel Stanciu ne-a comunicat că, până la acest moment, nu s-a găsit o soluție pentru eliminarea porcilor din focar. Lumea e alarmată de faptul că apa s-ar putea contamina.

Libanezii evazioniști

Firma Nutricom este deținută de un off-shore din Cipru, Agrigento Holding Limited Limassol. Are un consiliu de administrație format din președinte – ec. Daher Hanna, domiciliat în loc. Klayaa – Liban; membru – ing. Dume Gheorghe, domiciliat în mun. Oltenița, jud. Călărași; membru Daher Rita, domiciliată în loc. Klayaa – Liban, membru – Daher Rabih Hanna, domiciliat în loc. Klayaa – Liban, membru Thome Charbel, domiciliat în loc. Beirut – Liban, membru Daher Ghantous Gerges, domiciliat în loc. Klayaa – Liban; membru Aureliana Geta, domiciliată în București. Se știa faptul că virusul pestei porcine africane contaminase crescătoria de la Dragalina. Afirmația aparține unui consilier local, acesta susținând că nu s-a dorit ca situația să fie dezvăluită pentru ca reprezentanții Nutricom să scape de marfă. Reprezentanții Nutricom SA, prin diferite firme, au fost acuzați că au adus un prejudiciu bugetului de stat de peste 50 de milioane de euro, prin crearea de circuite financiare fictive.

Se vorbește deja de infecție cu holeră

La Dragalina, alerta de pestă porcină africană a fost declanșată ieri. Între timp, mare parte din marfă a fost vândută. Au mai rămas scroafele de montă și purceii. „Au deja dosarul făcut pentru primirea banilor.” Disperarea s-a instalat în comună. Primarul Gabriel Stanciu a vorbit deja de o posibilă infectare a pânzei freatice în cazul în care toți cei 20.000 de porci ar fi îngropați și nu incinerați. A vorbit de o posibilă infectare a populației cu holeră, care se răspândește inclusiv prin apa contaminată, prin deversarea în apă de dejecții. Holera este o bacterie și se transmite inclusiv prin intermediul apei. „Dacă se îngroapă atâția porci, este posibil să se declanșeze și alte epidemii… Atâtea tone de carne, oricum va ieși la suprafață și va contamina tot.” La Dragalina, se afirmă că se știa de câteva zile că ferma este contaminată, dar că s-a așteptat ca afaceriștii libanezi să scape de câtă marfă pot, prin comercializarea acesteia. Situația este una de nedescris!

A intervenit ministrul Daea

Complexul de la Dragalina, spun surse, ar fi fost contaminat de angajați de pe raza satului Ștefan cel Mare. Se afirmă că, deși pe raza acestui sat, este identificat un singur focar de pestă porcină, comparativ cu satul vecin, Perișoru, unde toți porcii au fost sacrificați, ar fi vorba de o contaminare generală, dar neraportată, din motive politice. A fost contactat inclusiv ministrul Agriculturii, Petre Daea, care se afla, într-o vizită, în județul Dâmbovița. I s-a cerut ca porcii să fie incinerați, așa cum s-au procedat în cazul tuturor fermelor mari afectate de pesta porcină, și nu îngropați. „Cei de la Drumuri Naționale nu au vrut să ne lase să punem filtre, la intrarea în comună.” Satul Drajna nu are rețea de apă potabilă, oamenii folosind apa din fântâni. În Drajna Nouă sunt 1.700 de locuitori. Localnicul care a vorbit cu ministru Daea a rămas tot nedumerit:”A spus că va vorbi cu prefectul, cu cei de la DSV, să vadă ce se poate face.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read