AcasăBREAKING NEWSReușită la ISJ Călărași: Învățământ postliceal sanitar fără taxă de școlarizare

Reușită la ISJ Călărași: Învățământ postliceal sanitar fără taxă de școlarizare

La Inspectoratul Școlar Județean Călărași s-a înregistrat adresa ME/DGMRURS/DM, cu nr. 2777/03.12.2021, prin care s-a solicitat conducerii ISJ Călărași să analizeze funcționarea Școlii Postliceale Sanitare ”Pompei Samarian” din Călărași,  unitate de învățământ ce nu îndeplinește condițiile art. 19, al.(1), lit. a)-c) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și să întreprindă măsurile ce se impun.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Călărași, în acord cu prevederile art. 23, alin.2, ale art. 27 din Metodologia aprobată prin OME nr. 5511/28.10.2021 și ale art. 221, alin. (1)-(3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare a întreprins demersuri care să asigure unității de învățământ funcționarea cu respectarea strictă a legislației în vigoare și a analizat respectarea:

 • criteriului privind calitatea educației furnizate de unitatea de învățământ preuniversitar corelată cu standardul național de evaluare periodică conform prevederilor O.G. nr. 75/2006 privind asigurarea calității educației aprobată cu modificări prin  Legea 87/2006 cu modificările și completările ulterioare.
 •  criteriului privind efectivele de elevi ale unității de învățământ .

Menționăm că s-a avut în vedere și faptul că Școala Postliceală Sanitară ”Pompei Samarian” Călărași a funcționat în cadrul Liceului Danubius Călărași, în spații corespunzătoare activității educaționale, având în folosința un număr de 11 săli de curs, 1 laborator de informatică și 1 laborator de biologie.

În urma analizei s-a stabilit reorganizarea prin operațiunea fuziunii prin absorbție a Școlii Postliceale Sanitare ”Pompei Samarian” Călărași în unitatea de învățământ Liceul ”Danubius” Călărași.

În acest context, Inspectoratul Școlar Județean a început demersurile către Ministerul Educației în vederea suplimentării planului de școlarizare cu încă două clase de învățământ postliceal, formă de învățământ de zi, cu finanțare de la bugetul de stat, deoarece, în județul Călărași, au funcționat, până în prezent, numai clase de învățământ postliceal sanitar în sistem privat (taxă:3000lei/an/elev) sau cu autofinanțare (taxă:2800lei/an/elev).

”Pentru prima dată în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar din județul Călărași, începând cu anul școlar 2022-2023, în cadrul Școlii Postliceale Sanitare ”Pompei Samarian, structură a  Liceului Danubius, Călărași , absolvenții de liceu vor beneficia de 56 de locuri  fără taxă de școlarizare, în Anul I, învățământ postliceal, forma de învățământ de zi, în domeniul de pregătire: sănătate și asistență pedagogică, cu următoarele specializări:

 • Asistent medical generalist 1 clasă – 28 elevi
 • Asistent medical de farmacie 1 clasă – 28 elevi”

Prin cele două clase aprobate cu finanțare de la bugetul de stat, obiectivul principal al Inspectoratului Școlar Județean Călărași este realizarea unei formări profesionale a tinerilor în domeniul medical, la nivelul standardelor din ţările comunităţii europene pentru două calificări cerute pe piaţa muncii: asistent medical generalist şi asistent medical de farmacie.

Aceste demersuri s-au concretizat prin Hotărârea Guvernului Nr. 632/11.05.2022, publicată în Monitorul Oficial Nr. 481/13.05.2022 în care au fost aprobate cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat în anul școlar 2022-2023.

Dezideratele acestor noi demersuri șunt:

 • Implementarea unei politici de adaptare a ofertei educaționale la cerințele pieței de forță de muncă, tot mai mobilă și flexibilă, diversificarea acțiunilor pentru promovarea imaginii și creșterea prestigiului școlii prin extinderea ofertei pentru formarea continuă a adulților.
 • Transformarea școlii într-o organizație care asigură o educație de înaltă calitate, accesibilă, permisivă și adaptată, cu absolvenți profesioniști, buni cunoscători ai procedurilor  și limbajului medical și informatic.
 • Modernizarea și dezvoltarea bazei materiale a școlii în vederea asigurării mijloacelor necesare promovării unui învățământ modern, de calitate, prin facilitarea accesului la fonduri europene.
 • Crearea unui parteneriat eficient prin atragerea și consultarea elevilor și colaborarea cu factori educativi și parteneri locali și regionali, pentru sprijinirea absolvenților și plasarea lor între ofertanții de servicii medicale de bună calitate

2 COMENTARII

 1. Buna ziua!
  Sa știți ca scoala postliceala sanitara a funcționat ca scoala de STAT nebugetata mulți ani.
  Inspectoratul abia acum a considerat sa iasă la rampa datorita fuziunii, ca o realizare!
  De ce pana in anul de gratie 2020 nu s a zbătut nimeni pt aceasta scoala?
  Întreb pt un prieten —- surd.

 2. Sa ne gândim și la diploma de BACALAUREAT a cursanților? Sau ne place sa avem în continuare asistenți de Terapie Intensiva fără asa ceva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Must Read